Rustikt badeværelse med badekar i stenlook og mørke skiferfliser som gulvbelægning

Skifer

En natursten til enhver smag

Rustikt badeværelse med badekar i stenlook og mørke skiferfliser som gulvbelægning

En struktur, som man næsten kan mærke med det blotte øje: De typiske skifermønstre, som er et karakteristisk træk ved naturskifer, er blot en af mange egenskaber, der gør denne sten til en mangesidet gulvbelægning og en ægte stilfavorit i indretningen. Hvad gør skifer til noget særligt, hvor kommer den fra, og hvad kan man bruge den til? Det og meget mere fortæller vi dig her!

Virkning og egenskaber

Sanseoplevelsen er en topprioritet med skifer. Denne natursten er kendetegnet ved sin spaltede overflade, som kan være finere eller mere intens afhængigt af skifertypen.

Den bedste varmeleder

Skiferfliser indendørs, men også skiferplader til udendørs brug, kærtegner under alle omstændigheder sålerne på passionerede barfodsvandrere - hele året rundt.

Det skyldes, at skifer som alle andre natursten har en fremragende varmeledningsevne. Ideelle betingelser for at kombinere gulvvarme og naturskifer.

Ret robust!

Skifer er først og fremmest kendetegnet ved sin kemiske resistens, dvs. at den er lige så modstandsdygtig over for vind og vejr, som den er over for hverdagens spor. Naturskifer er ufølsom over for meget varme og meget kolde temperaturer og er heller ikke brandfarlig. I modsætning til andre natursten er skifer noget blødere, så der kan af og til opstå små ridser. Som regel forsvinder disse hurtigt igen ved normal brug af overfladerne. Ved større ridser kan man bruge stenplejeprodukter til at reparere mærkerne.

Pleje og rengøring af skifer

Som med andre natursten er pleje og rengøring af skifer ikke noget særligt. Naturstensgulvet er generelt let at pleje. Generelt er pleje og rengøring af skifer enkel og uproblematisk både indendørs og udendørs. Imprægnering gør skifer smudsafvisende både i og uden for huset.

Ganske farverig!

Når du tænker på skifer, tænker du så på tagsten i forskellige grå nuancer? Langt fra. Faktisk er denne natursten en rigtig farverig hund, der findes i en lang række nuancer.

Den klassiske: grå og antracit

En typisk skiferfarve? Grå - selvfølgelig. Men grå er ikke bare grå, det er en multifacetteret trendfarve. Naturskifer fås i mange nuancer og gråtoner, med forskellige toner og skinnende effekter. Grey Slate-skiferfliser fra vores sortiment har en lysegrå tone og et subtilt opalskimmer. Mustang skiferfliser er på den anden side kendetegnet ved en mørk, antracitfarvet tone.

Stue med Peacock Multi Colour-skiferfliser og moderne malerier

Så farverig som en påfugl: Påfugleskifer

Nomen est omen! Flerfarvede skifersten, som f.eks. Peacock-skiferfliser, er farverige naturskifersten. Lilla, rød og gyldengul dominerer farvespillet i denne sten.

Skifer fås i øvrigt også i forskellige røde nuancer. Rød skifer betragtes som en sjældenhed.

Sort er tilbage! Sort skifer

Endnu en evergreen på farvepaletten: sort. Der findes også varianter af skifer (f.eks. Black Rustic skifer), som er sensuelle og iøjnefaldende. De typiske skiferårer løber gennem stenen som lyse tegninger.

Hvor kommer farven på skifer fra?

Skifer er ofte mørk i farven på grund af sin finkornede struktur. Skifer får sin farve fra de små mængder organisk kulstof og bitumen, der findes i klippen. Hvis der er andre blandinger i skiferen, opstår der grønne og røde til lilla farver. Den grønne farve kommer f.eks. fra det lagdelte silikat klorit, som altid er til stede i denne natursten. Hvis andelen af klorit er højere, intensiveres den grønne farve. Rød dannes af mineralerne hæmatit (jernoxid) og limonit (jernhydroxid). Afhængigt af indholdet af hæmatit og limonit bliver den røde farve mere udtalt eller er kun svagt genkendelig som rødbrun. En bivirkning ved hæmatit er, at stenen bliver hårdere.

Matchende livsstile

Et vigtigt spørgsmål, når man skal beslutte sig for disse sten: Hvilken boligstil harmonerer de bedst med? Den udtryksfulde leg med kontraster er populær, og derfor er et originalt gulv med naturskifer særligt effektivt med en puristisk boligstil. Lige linjer og moderne materialer ser særligt effektfulde ud sammen med naturstenens naturlige tekstur. Det samme gælder den skandinaviske boligstil, som generelt er præget af en sand symfoni af andre naturmaterialer, men som også har en klar grundtone af form og funktionalitet (i lighed med den moderne stil).

Multitalent: Mulige anvendelser

Tidligere blev skifer primært brugt som facadesten eller tagbelægning, men nu er det umuligt at forestille sig en indretning uden. Indendørs bruges mursten, paneler eller skiferfliser bevidst til at skabe et naturligt accentueret design. Også udendørs er skiferplader med deres særlige struktur og udseende en evig favorit på terrasser og som vægbeklædning. Vores sortiment omfatter den markante Black Rustic med sin rige sorte bundfarve. Du finder også et stort udvalg af plader og fliser i skiferlook i vores butik, fra klassisk og elegant til moderne.

Lægning af skifer

Det er ikke kun smukt at se på eller et spørgsmål om design: Dimensionstolerancer spiller helt klart en rolle ved lægning af skiferfliser og -plader, da de også bestemmer lægningsmetoden. Især formstabile skiferfliser (tykkelse 7-12 mm, afvigelse i flisetykkelse på ca. 1 mm) lægges ved hjælp af den såkaldte tyndbedsmetode. Mørtlens klæbedække er ca. 5 mm og tillader derfor næsten ingen variationer i flisetykkelsen. Af denne grund er anvendelsen begrænset til små til mellemstore formater, da der ellers kan være højdeforskelle mellem de fliser, der skal lægges.

Godt at vide: Afhængigt af stenens kløvning eller spaltning kan der være større dimensionelle tolerancer i længde, bredde og tykkelse.

Under monteringen kan der kompenseres for dimensionstolerancer ved at vælge et tykkere mørtelbed eller fugebredde.

Fliser i stort format eller fliser med større højdeforskelle i flisetykkelsen bør lægges ved hjælp af centerbedmetoden. Her kan klæbelaget være op til 20 mm tykt.

Til udendørsarealer anbefaler vi at lægge skiferfliser ved hjælp af den delvist bundne metode. Her lægges naturskiferpladerne i et leje af grus og skærver af høj kvalitet og fuges med en vandgennemtrængelig drænfuge.

Skæring af skifer

En infrarød laser angiver den nøjagtige kantlængde under skæring
En infrarød laser angiver den nøjagtige kantlængde under skæringen.

Det rigtige format af fliser eller plader er ikke altid tilgængeligt til lægning, og derfor skal skifer nogle gange skæres til. Valget af skæreværktøj er vigtigt. En vådskærer har mange fordele og er nem at leje i et byggemarked. En anden mulighed er en vinkelsliber. Du kan finde flere oplysninger om, hvordan man skærer skifer, i vores magasin.

Prisen er varm!

Skal alt, hvad der er godt og af høj kvalitet, også være dyrt? Nej, slet ikke! Du kan faktisk spare penge, når du køber skifer. Omfattende research er alfa og omega, og internettet bør ikke glemmes. Onlinepriserne på skifer er ofte lavere, end hvis du begrænser dig til lokale specialforhandlere.

Oprindelseslande og mineområder i hele verden

Skifer er en sten, der findes over hele verden. Den er blandt andet hjemme i disse lande:

Skifer natursten fra Tyskland

Traditionelle tyske skiferregioner omfatter Thüringen, Westfalen og Bergisches Land. Ratschecker-skifer er primært kendt i forbindelse med den såkaldte rhinske minedrift. Den går ud på at save og kløve fire meter høje skiver fra bjerget i etaper. Når en blok er udvundet, udvides den opad, og skiferblokken brydes. Theuma-skifer fra Sachsen er også kendt i hele landet.

Skifer fra andre europæiske lande

Uden for Tyskland er Portugal, Spanien og Skandinavien værd at nævne. Den dyrere Porto-skifer er stadig meget populær og kan findes i Campo-Valongo-dalen i det nordlige Portugal, mens spansk skifer kan findes i ikke færre end 10 regioner i landet (inklusive Galicien og Kastilien).

Overgang fra stuen til terrassen med skifer
Smuk overgang: skifer til indendørs og udendørs brug

Skifer over hele kloden

Brasilien, Indien, Afrika, Kina og Australien er også vigtige skiferproducenter. Brasiliansk skifer brillerer med en mere favorabel pris end f.eks. skifer fra Europa - og med samme kvalitet.

To repræsentanter for brasiliansk skifer er den grønne Jade-skifer og Mustang-skifer. Mustang-skifer findes i farverne blågrå, sølv og sort. Begge typer har ru spalteoverflader og kan kun bruges indendørs.

Indisk skifer er lige så forskelligartet som sit oprindelsesland, Indien.

Ud over farvestrålende skifer er Jak-skifer (svarende til Black Rustic-fliser i vores land) også typisk for Indien. Den har en sort farve. Afhængigt af hvor den findes, er skifer kun egnet til indendørs brug.

En skandinavisk repræsentant er Oppdal-skifer. Den er grå i farven og har varierende grader af grøn farve. Den er velegnet til både indendørs og udendørs brug.

Afrikansk skifer er også slående. Den udvindes og forarbejdes i mange regioner i Afrika, men hovedsageligt i Sydafrika, og blev oprindeligt primært brugt som tagbelægning, før den blev populær som gulvbelægning. Det er kendetegnet ved sin stærkt spaltede overflade, som gør det særligt skridsikkert.

For geologifans: Hvilken slags sten er skifer?

Den almindelige betegnelse skifer dækker over alle meget fissile og meget finkornede bjergarter. Denne paraplybetegnelse omfatter skiferler, lerskifer, glimmerskifer og olieskifer. Disse skiferarter har meget forskellig oprindelse, og de varierer også i udseende og anvendelse. Her er en oversigt over de forskellige typer skifer.

Skifer ler

Skiferler er dannet ved aflejring af meget fin klippeslibning, normalt på havbunden (såkaldt sedimentær klippe). Hovedbestanddelene er forskellige lermineraler og små mængder feldspat, kvarts og glimmer. Sæsonudsving får meget fine lag til at dannes under aflejringen. I løbet af millioner af år bliver klippelagene tykkere og tykkere og komprimeres af deres egen vægt. Skifer er overvejende ikke frostbestandig og egner sig derfor ikke til brug som terrasseplader.

Skifer af ler

Hvis skifer eller lersten transporteres ind i jordens indre og dækkes af tykke stenpakker, kan der dannes lerskifer. Lerskifer er en metamorf bjergart, dvs. at bjergarten udsættes for højt tryk og høje temperaturer over geologiske tidsperioder, hvilket ændrer dens mineralogi og struktur. Det resulterer i dannelsen af nye mineraler (primært phyllosilikater). Disse orienterer sig efter det anvendte tryk og vokser alle parallelt med hinanden. Denne parallelle orientering er genkendelig som skifer og gør skiferen meget let at splitte. Lerskifer er betydeligt mere kompakt end skiferler og har en meget lav vandabsorptionskapacitet. Lerskifer er overvejende frostbestandig.

Hvis trykket og temperaturerne var højere end nødvendigt for dannelsen af lerskifer, dannes der glimmerskifer. Glimmerskifer er mere metamorfoserede bjergarter, dvs. at der dannes andre mineraler end i lerskifer. Glimmerindholdet stiger, og der dannes andre mineraler, som ændrer stenens udseende betydeligt. Glimmerskifer bruges generelt ikke i naturstensindustrien.

Olieskifer

Olieskifer hører til de sedimentære bjergarter. Under dannelsen blev store mængder organisk materiale (bitumen) inkorporeret i sedimentet. Det organiske materiale omdannes til olielignende stoffer i klippen, når der ikke er ilt til stede. Olieskifer bruges derfor ofte til udvinding af råolie.

Info: Hvad er egentlig "skifer-kvartsit"?

Der findes dog også typer af natursten, som ligger et sted mellem skifer og kvartsit. Disse natursten har et højere glimmerindhold end kvartsit og derfor et lavere kvartsindhold. Og for at gøre forvirringen endnu større: Disse sten er også nemme at kløve. Disse hybridsten kombinerer de naturlige egenskaber og særlige kendetegn ved kvartsit og skifer. Prisspørgsmål: Hvilken type natursten er der tale om? De såkaldte"skifer-kvartsitter" sælges ofte af forhandlerne blot som fliser af kvartsit, primært for at undgå forvirring.

Vigtige prisoplysninger
Priserne gælder fra vores lager i Hockenheim, Tyskland, inkl. moms. Fra en vareværdi på 35.000 DKK er leveringen gratis, ellers gælder en fast pris på 1150 DKK i hele Danmark.
Levering til øer er udelukket: I dette tilfælde vil der blive opkrævet et leveringstillæg på 8.950 DKK inkl. moms uanset antal.