Redesign af et schweizisk bondehus
Matchende ingredienser: Natursten og moderne interiør
Historisk rustik på ydersiden, tidløst elegant på indersiden - det er den effekt, et bondehus har efter sin forvandling til en moderne landvilla. Vi følger med arkitekt Dr. Erik Schmitz-Riol, som viser os en af sine yndlingsejendomme i dag.
"Bygherren havde ingen specifikke ideer," forklarer arkitekten, "men han ønskede, at huset skulle opfylde hans moderne krav med hensyn til komfort og teknologi, så han kunne tilbringe afslappende ferier i Schweiz der." Som arkitekt på projektet er han stolt af resultatet og viser os gerne, hvilke møbler og dekorative elementer han valgte til det tidligere bondehus. Natursten spiller en central rolle som gulvbelægning i de indvendige og udvendige områder.
Gammelt møder nyt: moderne værelser med historiske elementer
"At få masser af luft og lys ind i det smalle rum" - det var målet med renoveringen af indgangspartiet. Efter at en gammel væg blev revet ned, er der nu plads nok til at byde gæsterne velkommen. Rummet er blevet større, lysere og mere indbydende. Travertinfliser var det første valg til gulvet, da natursten er meget slidstærkt og derfor er ideelt til et gulv, hvor der går mange mennesker, som f.eks. i indgangspartiet. Den åbenporede travertin giver også en meget naturlig fornemmelse. "Man har ikke indtryk af at befinde sig i et kunstigt og rent miljø. Man føler sig tæt på naturen," siger Dr. Schmitz-Riol om at bo med natursten.
Sammenhængende ned til mindste detalje: opholdsrummet har trægulv og stilfulde møbler. Dr. Schmitz-Riol baserede møblerne på principperne for husets design og valgte møbler, der var så tidløse som muligt med klare materialer: "Nogle møbler blev designet af arkitekterne selv og fremstillet af tømrere, mens andre blev købt ind. De fik lov til at være mere moderne og skille sig ud med originale elementer, som f.eks. træstammer, der er brændt ud på indersiden, og som står foran maleriet som sideborde."
Som et tilbageblik på livet på landet kan man finde dyremotiver mange steder i huset - en påmindelse om de schweiziske landmænd, der plejede at bo her. I stuen er der for eksempel puder med dyreprint.
Åbent hus: Den åbne forbindelse til stuen og køkkenet er i overensstemmelse med den moderne boligstil. Fortolkningen af lysekronen er også moderne: hundredvis af perlemorsblade hænger ned fra loftet og reflekterer lyset for at skabe en helt særlig stemning. Denne type hængelampe er kendt i handelen som en skal-lampe eller perlemorslampe.
Et samspil af lys og farvekontraster: creme-beige travertinfliser i kontrast til den sortmalede væg. Direkte og indirekte lys blev brugt til at oplyse rummet, så badeværelset ikke virker for mørkt.
Arkitekten indså, at det gamle materiale var værdifuldt, og bragte de gamle bindingsværksbjælker frem i lyset igen og renoverede dem. For at undgå disharmoni sørgede han for, at træet på gulvet og træbordet matchede bjælkernes brune farve. Træensemblet brydes udelukkende af sofaens futuristiske design og tæppets markante mønster, hvilket skaber en attraktiv kontrast.
For at forvandle den historiske kælder til en vinkælder, der lever op til moderne krav, blev både gulv og vægge renoveret. Da vinkælderen har en vis luftfugtighed, som også er meget god for opbevaring af vinen, stiller det særlige krav til gulvmaterialet. Derfor blev der brugt naturstensplader, som normalt bruges i udendørs områder: Kandla Grey sandsten med en naturligt spaltet overflade.
Oplev bondegården i videoen
Arkitekten bag landstedet
Dr. Erik Schmitz-Riol: "Jeg er tilfreds med mit arbejde som arkitekt, når folk kommer ind i lokalerne og siger: Her er rart, her føler jeg mig godt tilpas."
Han er født i Frankfurt og grundlagde sin egen tegnestue i Weimar i 1995 og kan se tilbage på mange års erfaring med renovering af fredede bygninger, ombygninger og nybyggeri. I øjeblikket er han primært ansvarlig for ejendomme i Schweiz, især omkring Zürich-søen.