Skandinavisk boligstil
En stil fuld af naturlighed, kreativitet og rene linjer
Maleriske fjorde, frodige grønne skove og romantiske fiskerlejer: Alle har deres eget lille billede af, hvad Skandinavien udstråler. Naturlighed, skønhed og jordnærhed finder i stigende grad vej ind i indretningen. Lige siden IKEA erobrede møbelmarkedet, er den skandinaviske livsstil blevet en integreret del af de tyske husholdninger. Men hvad er den skandinaviske boligstil? I det følgende vil vi vise dig, hvilke materialer og dekorative elementer der er typisk skandinaviske, og hvordan du visuelt kan flytte dit hjem lidt nordpå.
At indfange Skandinavien: Karakteristika ved at bo i Norden
Der er ingen præcis definition af skandinavisk boligstil. Forskellige stilarter, som f.eks. moderne eller landhusstil, mødes. Det handler ikke om at følge faste regler. Målet er snarere at udstråle en bestemt livsholdning, hvor der er masser af plads til individuelt design. Ikke desto mindre er der selvfølgelig en håndfuld karakteristika, der løber som en rød tråd gennem boligstilen og giver den sin typiske smag.
Generelt bør man følge en klar linje. Få udsmykninger, iøjnefaldende designelementer og fokus på det væsentlige er typisk for den skandinaviske boligstil. Åben planløsning, funktionelle møbler og naturlige møbler er et must i den nordiske stil.
Da Skandinavien hvert år må udholde mørke og kolde vintre, finder forskellige farver i pastelfarver også vej ind i stuen for at lette stemningen. Lyse pastelfarver foretrækkes, især i blå, men også i andre farvenuancer.
Forresten: Du kan få et indtryk af skandinavisk flair i mode- og designbyen København. Det var her, den berømte "Æggestolen", en æggeformet, kunstnerisk lænestol af Arne Jacobsen, første gang blev brugt på Hotel Royal i 1985. Den dag i dag er den et af de mest populære designs og bærer et stykke af Danmark med sig ud i verden.
Naturlighed: Et godt grundlag
Hvis man ser på Sverige, består mere end 50 % af landets samlede areal af skov. Så det er ikke underligt, at træ finder vej indendørs i form af smukke møbler. Men for meget træ kan være overvældende: Det handler om balance. Heldigvis er der mange andre naturlige materialer, som supplerer Scandi-stilen perfekt.
Læder og hør er også vigtige elementer i den skandinaviske indretningsstil. Hør bruges hovedsageligt til gardiner, pudebetræk eller tæpper: En subtil farvenuance er også velkommen her.
Natursten: Naturen er allerede derinde. Selvfølgelig er dette materiale et must for den skandinaviske boligstil! Hvilken type passer bedst? Mere om det i næste afsnit.
På skifer, travertin & co.
En moderne og stilfuld gulvbelægning: Skifer og skandinaviske, naturlige møbler er en rigtig god kombination. Træmøbler i diskrete brune nuancer på antracitfarvet skifer skaber en behagelig kontrast og den rette balance mellem træ og natursten. Fliser af mørk skifer med en spaltet overflade har et særligt naturligt udseende.
Travertin altid med landhusstil? Poleret natursten som Travertine Medium Line med et lyst, homogent farveskema i jordnære til cremede nuancer passer fantastisk til moderne møbler og skandinavisk stil. Flisernes venlige effekt matcher stilens idealer.
Diskret, æstetisk udsmykning
Skandinavisk behøver ikke altid at være moderne: Selv et enkelt antikt møbel, f.eks. stilfulde lænestole eller klassiske kommoder, malet i hvidt, vil gøre dine egne fire vægge til et blikfang.
Nordiske dekorationer er hovedsageligt lavet af porcelæn og glas, en gammel tradition i Sverige. Blomstervaser eller dekorative skåle, nogle gange med mønstre, er nemme at finde på internettet eller i møbelforretninger. Metalelementer i form af lysestager eller fyrfadslys er også populære.
Skandinaver elsker hygge: Giv dit hjem en vis feel-good-faktor med puder, tæpper, pelse og knyttede tæpper. Lad dig inspirere af naturen: Blomster eller andre naturinspirerede mønstre på tekstiler er tro mod den nordiske stil.
Konklusion: De vigtigste aspekter af den nordiske stil er diskrete pastelfarver, enkle møbler og brug af naturlige materialer som træ og natursten. Med skandinavisk boligstil kan du skabe en venlig, naturlig feelgood-atmosfære, selv om vinteren. Prøv det selv!
Bor du i en trendy retrostil? Eller i landlig idyl? Du kan finde flere interessante og kreative boligstile i vores serie om boligstil.