Installatøren lægger en flise i det tykke leje på en betonplade

Lægning: Tyndbed, mellembed eller tykbed?

Oversigt over lægningstyper til natursten

Installatøren lægger en flise i det tykke leje på en betonplade

Et fantastisk smukt gulv er grundlaget for en skræddersyet indretning eller din egen personlige feelgood-terrasse. Naturstenen er valgt, overfladen er planlagt, og gulvet er forberedt med en primer: Men hvordan lægges terrasseplader og fliser af natursten egentlig bedst på stedet? Specifikt, hvilken type installation skal det være? For at hjælpe dig med at finde den rigtige lægningsmetode til din natursten sammenligner vi lægningsmetoder med tyndt lag, tykt lag og mellemlag, fremhæver forskelle og fordele og giver praktiske tips.

Stilfulde stenfliser
Nærbillede af travertinmediet i beige

Faktorer, der bestemmer installationen

Når man skal lægge en sten, skal man altid have et par faktorer i tankerne, da de er afgørende for, hvilken type installation man vælger: Hvilken type natursten er der tale om, og hvilke egenskaber har den? Naturstensplader eller -fliser af kalksten, travertin eller granit har andre krav end f.eks. en rustik skifer med markante skiferårer. Her er der f.eks. forskelle i den dimensionelle nøjagtighed (dvs. tykkelse og mulige højdeforskelle mellem de enkelte plader og fliser), formaterne og underlagets beskaffenhed. Lyder det kompliceret? Det skal du få at se: Forskellen er ganske enkel:

Tynd seng: Bedste valg til mindre, formstabile formater

Fugekryds som afstandsstykke mellem to skiferfliser
Tyndbedsmetoden er især velegnet til små og mellemstore formater og formstabile fliser og plader

Tyndbedsmetoden er den mest udbredte metode til lægning af fliser og plader i dag. Det er den mest moderne metode til lægning af natursten. Ved tyndstrømslægning lægges fliser eller plader ved hjælp af en tyndstrømsmørtel med en tykkelse på naturstensfliseklæberen på 2 til 6 mm (målt på den færdige gulvbelægning).

Dette lægningsprincip bruges til...

... til naturstensfliser og -plader af lille til mellemstor størrelse, da højdeforskelle til naboplader er vanskelige at undgå.

... dimensionsstabile fliser eller plader forarbejdes. Med andre ord med en tykkelse på 7-12 mm og små afvigelser i flisetykkelsen på ca. 1 mm.

Fordele ved at blande

Takket være den lille mængde blandevand (afmålt mængde vand til blanding af mørtel) til mørtlen er risikoen for misfarvning minimal. Store arealer kan lægges meget nemt, og tørretiden mellem de enkelte arbejdstrin er også kort, så hurtig fugning er også mulig.

Hvis du gerne vil vide mere om at lægge tyndlagsfliser indendørs, kan du se vores vejledning i lægning!

Midterste seng: Til lidt større tolerancer og formater

Kundefoto: Mustang skiferfliser, lagt i stuen med en kvinde, der kommer med tulipaner
Midterste seng? Godt valg til store formater eller fliser og plader med større dimensionstolerancer!

Den ideelle løsning ligger i midten? Udlægning i et midterleje kombinerer fordelene ved udlægning i tykt og tyndt leje: Ud over en lille mængde blandevand kan tolerancer i underlaget eller belægningen også nemt udjævnes.

Tykkelsen på klæberlaget er normalt mellem 5 og 20 mm. Når du blander lægemørtlen, skal du sørge for, at den vandmængde, der er angivet af producenten, overholdes nøjagtigt. Ellers er der mulighed for, at fliserne synker ned i mørtelbedet, hvilket kan føre til "overtanding" og dermed til snublefare.

Vælg dette lægningsprincip til...

.... der skal lægges storformatfliser (fra en størrelse på ca. 45x90 cm) og plader.

... større dimensionelle tolerancer skal udjævnes.

Fordel

En karakterfuld natursten som Black Rustic skifer med større dimensionstolerancer skal bearbejdes? Ved lægning i midterleje kan der nemt kompenseres for forskelle i tykkelsen på pladerne eller fliserne.

Tykt leje: Godt til ujævne overflader og lignende.

Frøperspektiv på Black Rustic skifergulv med træspisebord og plante i baggrunden
Større tolerancer, ujævnt undergulv? Installation i tykt lag er en god mulighed!

Mens lægning i tykt lag tidligere var standardmetoden til lægning af natursten og keramik, er den i vid udstrækning blevet erstattet af lægning i tyndt og mellemstort lag på grund af udviklingen og forbedringen af klæbemørtel. En af grundene til dette er, at det er mere tidskrævende at lægge i et tykt lag, konstruktionsstrukturen for gulvet er højere, og vægten pr. arealenhed er større end ved metoden med tyndt og mellemstort lag. På grund af den større mængde materiale, der kræves, er lægning i tykt lag også dyrere.

Så hvorfor bruges den stadig?

Hvis der er tale om en meget uregelmæssig overflade eller plader og fliser med en ujævn tykkelse, er tykbedslægning et fornuftigt valg for at opnå et optimalt resultat.

... og hvad med installation af gulvvarme?

Soveværelse med hvidt klædeskab og hvid seng, beige kalkstensfliser på gulvet
Opvarmning af gulvvarme? Fungerer godt med alle tre typer installationer!

Uanset om det er et nybyggeri eller en (gammel) renovering: Gulvvarme er nu simpelthen en del af indretningen af dit eget hus eller din egen lejlighed. "Man skal bare være klar over det: Jo højere den samlede konstruktion er, jo længere er opvarmningsfasen," forklarer vores kunderådgiver Kim Keller. "Med tynd- og mellemlagssystemer bliver fliserne simpelthen hurtigere varme." Gulvvarmen lægges i afretningslaget, indlejret i et lag mørtel, der er egnet til gulvvarme.

Ekskurs: Hvad med fluidiseret bed og fluidiseret bedmørtel?

Blågrå kalkstensplader i et leje af højkvalitetsskærver
En almindelig lægningsmetode i udendørs områder: Blaustein Azur på et grusunderlag lavet af højkvalitetsskærver

Fluidiseret mørtel er en tyndere, normalt mere fleksibel mørtel lavet af cement og syntetisk harpiksdispersion. Det holder bedre på vandet og gør det muligt at montere fliser og plader i klæberlaget stort set uden hulrum.

Fordel: Da fluidiseret bedmørtel (som navnet antyder) flyder, er der to store fordele: Installationshøjden er lavere end med anden mørtel. Mørtlens "flyden" lukker hulrum mellem mørtel og natursten, hvilket betyder, at den mere komplekse buttering-floating-proces (hvor gulvet og undersiden af flisen er belagt med flisemørtel) ikke længere er nødvendig.

Der er en passende installationsmetode til hver natursten, som også passer til de rumlige forhold. Med denne viden er du godt rustet til at træffe det rigtige valg, når du skal lægge dit drømmegulv.

Forresten: Naturstensplader lægges meget ofte løst udendørs (f.eks. på skærver og grus). Hvis du f.eks. vil designe din terrasse i middelhavsstil, er denne variant særlig populær i kombination med det sofistikerede lægningsmønster Roman Bond. Ellers anbefaler vi primært den delvist limede lægning af terrasseplader, hvor pladerne er belagt med fliseklæb på bagsiden og lagt i højkvalitetsskærver. Derefter fuges de med en drænfuge.

Bemærk: Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende.

Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.