Påfør naturstenssilikone med patron

Ekspansionsfuge

Det er det, du skal bruge dem til, og det er sådan, du skaber dem.

Påfør naturstenssilikone med patron

Navnet afslører allerede formålet med en dilatationsfuge: Dilatationsfuger skal indarbejdes i flisegulve af natursten eller porcelænsstentøj for at give mulighed for bevægelser i underlaget (f.eks. på grund af temperaturændringer) samt udvidelse og sammentrækning af materialet. Hvorfor er det sådan? Uden disse ekspansionsfuger kan der opstå revner eller andre skader med tiden. En ekspansionsfuge består af en elastisk fugemasse som f.eks. silikone og minimerer de tryk- og trækspændinger, der opstår.

Stilfulde fliser lavet af natursten og porcelænsstentøj
Lyse travertinfliser med tumlede kanter

Ekspansionsfuger (også kendt som bevægelsesfuger) løber gennem afretningslagets tværsnit. Ud over at give komponenterne mulighed for at bevæge sig og forhindre, at der opstår revner, har disse fuger også til opgave at forhindre overførsel af lyd og vibrationer.

I øvrigt omfatter dilatationsfuger også endefuger mod væggen.

Oprettelse af en ekspansionsfuge: Sådan fungerer det

Silikonepatron og spartel på et travertingulv
Med en særlig patron og en skraber bliver dilatationsfuger mod væggen særligt smukke.

Her fortæller vi dig, hvordan du selv kan lave en dilatationsfuge i fliser og plader.

1. Planlæg placeringen af dilatationsfugen

Alle overgange til rum eller andre gulvbelægninger bør forsynes med en dilatationsfuge. Det samme gælder steder, hvor fliser møder andre elementer som f.eks. armaturer eller en radiator. Hvis underlaget (normalt afretningslag) allerede har en ekspansionsfuge, skal der også laves en fuge over den. I praksis er det afretningslaget, der bestemmer, hvor der skal laves en ekspansionsfuge.

Forresten: Vær opmærksom på, før du lægger: Når du arrangerer fugerne, skal de generelle teknologiske regler og de tekniske oplysninger og informationsblade fra brancheforeningerne tages i betragtning. Størrelsen på afretningsarealerne afhænger af varmekredse, gulvbelægning, gulvgeometri, afretningslagets tykkelse og bindemidlets opførsel.

Info: Ved opdeling af rummet må den maksimale feltstørrelse på 40 m² ikke overskrides! Derfor er det vigtigt: Planlæg for dilatationsfuger

2. Forberedelse

Rengør om nødvendigt fugen for at fjerne snavs, støv og klæberester. Ekspansionsfugen må ikke være i kontakt med gulvet. Arbejd derfor en ekspansionsprofil eller plasttætningslister eller en skumprofil ind. Tætningerne presses ind i fugen.

Praktisk: Skumprofiler hjælper med at spare fuger senere. Tape derefter kanterne af fugen på begge sider med klæbebånd.

3. Påfør fugemasse

For at sikre, at ekspansionsfugen effektivt kan opfylde sit formål som spændingsdæmper, skal den være lige så dyb, som fugen er bred. Brug en silikonesprøjte til at påføre permanent elastisk fugemasse jævnt i fugen.

Tip: Hvis du klipper spidsen af patronen, så den passer til fugebredden, bliver det lettere at fuge.

4. Udglatning af fugemassen

Efter påføring skal fugematerialet glattes, f.eks. med en glittepudser. For at gøre dette skal du glatte jævnt over fugemassen.

5. Rengør fugen

Når fugemassen er glattet ud og tørret, kan du fjerne den selvklæbende tape.

Det gør du ved at trække strimlen diagonalt bagud og sidelæns væk fra fugen. Fjern overskydende fuger og snavs med vand og en klud eller svamp.

Praktiske tips til at skabe en ekspansionsfuge

Hvad skal du ellers være opmærksom på med dilatationsfuger? Her er et overblik over de vigtigste punkter.

Hvor bred skal en dilatationsfuge være?

Generelt bør fugebredden på en ekspansionsfuge være omkring 5 mm, hvis f.eks. forskellige komponenter (flisebelægning, afgrænsning til væggen) støder op til hinanden.

Hvad er "dummy-fuger "?

Det er ikke ekspansionsfuger, selv om funktionen er den samme.

Som navnet antyder, er det ikke rigtige fuger. Attrapfuger (også kendt som svindfuger) bruges til at forudbestemme forløbet af eventuelle revner, der kan opstå i afretningslaget, ved specifikt at aflaste tværsnittet. De kan også bruges til at aflaste afretningsområder, der allerede er opdelt af ekspansionsfuger.

Er kantfuger også dilatationsfuger?

Helt klart ja. Det er bevægelsesfuger i kantområdet, som skabes af en omløbende kantisoleringsstrimmel. Dette adskiller afretningslaget fra de statiske, faste komponenter, hvilket minimerer lydoverførslen til væggene.

Bemærk: Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.

Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.