Fugning af terrasseplader
3 typer vandgennemtrængelige fuger til natursten
Ud over valget af naturstensplader til terrassen og en passende lægningsmetode er det også vigtigt at finde et fyldstof til fugen. I princippet er der tre muligheder for at fuge terrasseplader:
- Terrasseplader kan fuges med sand eller fine skærver, det kaldes i branchen for løs fugning.
- Så er der muligheden for at fylde fugerne med en fast, men vandgennemtrængelig drænfuge ("fast fugning"). Fordelen ved drænfugen er, at der ikke vokser ukrudt mellem fugerne, og at terrasseoverfladen er lettere at rengøre.
- Formstabile naturstensplader kan også lægges i pres, dvs. uden fuger, selv om denne særlige konstruktion er ret ugunstig for aflastningen.
Her præsenterer vi alle tre muligheder for at fuge terrasseplader og deres fordele og ulemper. Til sidst giver vi også praktiske tips, hvis du planlægger at lægge og fuge pladerne selv.
Løs fugning: terrassefuger med sand
Fint kvartssand bruges bedst som fugemateriale til den såkaldte "løse" fugning af terrasseplader. Kvartssand er lidt dyrere, men dets overvejende lyse farver gør det mere visuelt tiltalende for de fleste mennesker. Det er enkelt og billigt at fylde fugerne på naturstensplader med fugesand. Sand (eller kvartssand) fejes vådt ind i fugerne ("våd fugning"). Da sand kun har en mindre støttende effekt, anbefales denne fugemetode kun til overflader, der er udsat for lave belastninger.
Desværre kan ukrudt og myrer mellem terrassepladerne ikke helt forhindres med en sandfuge. Der findes nu ukrudtsfrit fugesand på markedet. Tiden vil vise, om sandfugen rent faktisk forbliver ukrudtsfri. En anden ulempe ved en sandfuge er nok, at den kan blive delvist skyllet ud, når terrassen oversprøjtes med en vandslange.
Det er derfor nødvendigt at feje fugesandet ind i fugerne fra tid til anden. Ikke desto mindre er denne fugemetode meget populær, da den er billig og nem at udføre.
Et andet plus er, at knækkede fliser nemt kan erstattes med løs fuge (og løs lægning).
Fast fuge: naturstensplader med vandgennemtrængelig belægningsfuge
At fuge naturstensplader "fast" svarer til at fuge naturstensfliser indendørs. I udendørs områder er det bedst at bruge et viskoplastisk fugemateriale. Denne drænfuge er solid, men stadig gennemtrængelig for vand.
Vi anbefaler SOPRO Solitär F 20, som er frost- og tøsaltbestandig, fri for opløsningsmidler og nem at arbejde med. Fugematerialet blandes efter anvisningerne på pakken, og når det er klar til brug, påføres det på fugerne med en vandslange og en gummiskraber. Når man fuger, er det en fordel at feje fugemørtlen ind diagonalt i forhold til fugen for at undgå at "feje" fugematerialet ud igen.
I det andet trin fejes de overskydende mørtelrester af med en blød kost (kokoskost), og naturstenspladerne rengøres. Overfladen skal nu tørre i ca. 24 timer. Det gøres ved at beskytte terrassepladerne mod snavs og regn og spænde en film ud over det fugede område. Filmen må ikke ligge direkte på naturstensgulvet, da overfladen skal være ventileret. Terrændækket kan belastes fuldt ud ca. 7 dage efter fugningen.
Tip: Det anbefalesat behandle overfladerne med et fugemiddel/imprægnering inden fugning . Det forhindrer, at der bliver uønskede glansmærker tilbage på overfladebelægningen.
Rengøringstip: Hvis den vandgennemtrængelige belægningsfuge ikke er fuget rent, kan der undertiden blive pletter af epoxyharpiksrester tilbage på naturstenspladerne. Hvis de ikke forsvinder af sig selv med tiden, kan du behandle pletterne med en særlig fjerner, f.eks. med "Resin-EX" fra Lithofin".
Uden fuge - pressemontage
Lægning uden fuger er også mulig (specialkonstruktion). Terrassepladerne lægges derefter kant mod kant (også kendt som tryk- eller knæklægning). Dette fungerer bedst med dimensionsstabile plader.
Bemærk, at på grund af lægningsprocessen og udvidelsen af materialet kan kantafskrabninger ikke helt udelukkes med crunch-lagte terrasseplader.
Lægning af latin: Baggrundsinformation om fugning
Undgå revner i terrassepladerne
Det ligger i sagens natur, at materialer udvider sig og trækker sig sammen afhængigt af temperaturen. De deraf følgende spændinger kan føre til skader på naturstenspladerne. Der er en særlig risiko for spændingsrevner i naturstensplader, der er lagt skarpt eller fast i mørtelbedet og fuget fast. Disse har ikke så meget "plads til at bevæge sig" som løst lagte og fugede plader. Under alle omstændigheder skal man altid sørge for, at der er tilstrækkelige bevægelsesfuger under installationen.
Rystelser af pladerne kan også føre til revner. Vibrationer er dog ikke nødvendige på private altaner og terrasser, da kravene til terrasseplader med hensyn til hårdhed og modstandsdygtighed er relativt lave her. Derfor tilbydes og lægges der normalt plader med en tykkelse på 3-5 cm. Denne pladetykkelse er helt tilstrækkelig til let brugte områder og kræver derfor ikke omfattende rystelser.
Professionelt arbejde - så forbliver terrassestrukturen vandgennemtrængelig
Når man lægger og fuger terrasseplader, taler man ofte om vandgennemtrængelighed og dens betydning for terrassen. Men hvorfor er vandgennemtrængelighed så vigtig? Stående vand på naturstenspladerne er skyld i, at pladerne kan blive beskadiget af frost om vinteren. Desuden tørrer pladerne ikke så hurtigt, og vandpletter forbliver synlige i længere tid.
Derfor skal ikke kun fugen, men også bundlaget og installationen, afhængigt af installationstypen, være vandgennemtrængelig og udføres professionelt.
Glem ikke dilatationsfuger
Ekspansionsfuger, dvs. fuger af hårdt gummimateriale i udendørs områder, må ikke glemmes i forbindelse med forbundne, bundne og ubundne overflader. Ekspansionsfuger skal ikke kun gå gennem overfladebelægningen, men også gennem hele konstruktionen - det forhindrer unødvendige skader på underkonstruktionen og naturstensbelægningen. Flere oplysninger om dilatationsfuger.
Bemærk: Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensinstallatør har.