Lim til naturstensfliser: en praktisk oversigt
Egnede produkter til din sten, anvendelsesmuligheder og installation
Du har besluttet dig for natursten til indretningen af dine egne fire vægge og står over for beslutningen som gør-det-selv-mand: Hvordan og med hvilken naturstensfliseklæber lægger jeg bedst mine naturstensfliser? Hvilke klæbere findes der, og hvilket flisetilbehør (murske, spand osv.) har jeg absolut brug for til naturstensklæberen? Vi giver et overblik med gennemprøvede praktiske oplysninger og tips om fliseteknologi til dit projekt.
Hvorfor overhovedet klæbe naturstensfliser og ikke andre klæbemidler?
Hvis du vælger en egnet naturstensklæber, undgår du mulige misfarvninger under flisebelægningen, som skyldes mineraler i konventionelle klæbere, der reagerer med vand.
Info: Fliseklæb eller flisemørtel?
Man støder på begge udtryk, når man har med fliseklæb til natursten at gøre. Hvad er forskellen? Kort sagt: Der er stort set ingen forskel! Begge begreber bruges synonymt.
Oversigt: Valget er dit!
1. Tyndlagsmørtel:
Brug af tyndbedsmørtel (normalt kaldet cementbaseret tyndbedsmørtel) er den mest almindelige og anbefalede metode til at lægge formstabile naturstensfliser. Med tyndlagsmørtel er tykkelsen af klæbemassen tynd, mellem 3-5 mm. Der findes flere undertyper af denne klæber. De mest almindelige er beskrevet mere detaljeret her.
Velegnet til disse natursten:
Til formstabile travertinfliser er den "normale" tyndbedsklæber til natursten, f.eks. Sopro Flex Adhesive FF450, velegnet (den kan også bruges til at lægge fliser af keramiske fliser). Alternativ til erfarne håndværkere, der arbejder hurtigt: en hurtighærdende lim som Sopro FF451.
a) Fleksibel klæber
Hvorfor står der normalt "meget fleksibel" på emballagen? På grund af plastindholdet kan den hærdede klæbemørtel reagere mere fleksibelt på underlagets bevægelser og tilpasse sig dem uden at revne.
Passer til disse natursten:
Passer godt til hårde sten som kvartsit og visse granitter. Til natursten, der har tendens til at absorbere vand (f.eks. skifer), er det bedre at bruge hurtiglim.
b) Hurtigklæber
Den hærder hurtigere end en standard fliseklæber, hvilket betyder, at mindre vand (som bruges til at blande klæberen) kan trænge ind i flisen. Denne naturstensfliseklæber bruges f.eks. ved lægning af skiferfliser. Det forhindrer den absorberende sten i at suge vand og forhindrer "cupping" (at hjørnerne på flisen buler lidt opad).
Passer godt til disse natursten:
Hurtigklæber er førstevalget til alle "vandsugere" blandt natursten (f.eks. granit fra Kina). Har du valgt skifer-, kvartsit- eller granitfliser med lave tolerancer (f.eks. skifer Grey Slate, skifer Mustang eller kvartsitfliser)? Her er en hurtighærdende fleksibel mørtel som Sopro Flexkleber FF451 velegnet.
c) Hvid fleksibel mørtel
Særtilfælde: Krystallinske marmorfliser og kalksten
Det er særligt vigtigt at vælge et farvematchende klæbemiddel til lysere krystallinske marmorfliser. Hvorfor det? Hvis stenstrukturen er let gennemsigtig, som det er tilfældet med marmor, kan en mørkfarvet naturstensfliseklæber skinne igennem og ødelægge det samlede udseende. Til formstabile fliser anbefaler vi en cementbaseret hvid tyndbedsmørtel, f.eks. Sopro "Classic White" fleksibel klæber, som påføres ved hjælp af tyndbedsmetoden.
2. Centerbedmørtel:
Takket være sine tekniske egenskaber gør denne naturstensklæber det muligt at lægge fliser med større tolerancer og bruges til at udjævne ujævnheder i underlaget. Klæberlaget for mediumbed-klæber er mellem 5 - 20 mm.
Velegnet til disse fliser:
Lige skiferfliser med større tolerancer (f.eks. Slate Peacock eller Slate Black Rustic) kan med fordel lægges med en hurtighærdende fleksibel klæber som Sopro Multiflex Adhesive FKM Silver.
3. Mørtel i tykt lag
Dette er en grovere cementbundet mørtel. Tykbedsmetoden var længe populær til lægning af natursten, da ujævne underlag kunne udjævnes godt, og fliser i forskellige tykkelser let kunne lægges. En stor ulempe er det høje vandindhold i belægningen efter lægningen. Mineraler og andre stoffer kan opløses i stenen, hvilket kan føre til misfarvning og udblomstring.
I øvrigt bruges der ikke længere lim og metoder indendørs, da fliserne normalt lægges på afretningslag eller isolering. Det gør tykbedsmørtel overflødig. Den tekniske udvikling har også forbedret limens egenskaber i en sådan grad, at det ikke længere er nødvendigt med et meget tykt lag mørtel.
Lægning udendørs: egnede klæbemidler til naturstensplader
Ud over den simple løse lægning kan mange naturstensplader også lægges fast i et mørtelbed eller delvist bundet i et flisebed med fugning. Vi anbefaler delvist limet lægning til de fleste af naturstenspladerne i vores sortiment, da denne type lægning er lige så nem at udføre som løs lægning og i forhold til fast lægning også kan udføres af mindre erfarne gør-det-selv-folk. Her er terrassepladerne belagt med fliseklæb på bagsiden, før de lægges i grusbedet. Det sikrer, at de griber godt ind i underlaget og forhindrer, at pladerne "vipper". Ved denne type installation fuges pladerne også med en drænfuge.
Hvis du stadig ønsker at lægge dine udendørs terrasseplader fast i et leje af mørtel, er det vigtigste spørgsmål her vandafledning. Uanset om du lægger med mørtel på et fast underlag eller på et komprimeret grusunderlag: Når man bruger naturstensklæber udendørs, skal man være opmærksom på dens fryse-tø-cyklus i den kølige årstid. Det rigtige valg her er en drænmørtel (også kendt som enkeltkornsmørtel), f.eks. Sopro DM 610, som er vandgennemtrængelig og fås færdigblandet i poser.
Klik her for at få flere oplysninger om fast belægning på betonplader og fast belægning på grus og skærver.
Svar og tips om klæbemiddel til naturstensfliser
For at sikre, at klæberen til naturstensfliser bruges med succes, er her nogle praktiske tips og korte svar på vigtige spørgsmål.
Hvorfor skal klæberen på gulvet og naturstenen altid kæmmes i én retning?
Hvis klæberen kæmmes på både underlaget og naturstenens bagside i én retning (f.eks. fra venstre mod højre), kan eventuelle hulrum stort set elimineres. Dette forbedrer ikke kun vedhæftningen til gulvet, men minimerer også muligheden for frostskader udenfor.
Hvad betyder lavt kromatindhold?
Cement eller mørtel med et "lavt" kromatindhold (kromater er salte af kromsyre) sikrer, at der ikke opstår allergiske reaktioner (såkaldt "murerslør"), når kromat opløses i vand. Fliseklæb af høj kvalitet til natursten bør altid være mærket med "lavt kromatindhold".
Hvad er indledende vedhæftning?
Betydningen ligger i navnet: Den indledende vedhæftning (også: tack) henviser til det umiddelbart mærkbare greb, som fliseklæb allerede har direkte efter påføring.
Kan jeg også lægge fliser af natursten og keramiske fliser på væggen med den rigtige klæber?
Ja - hvis klæberen er stabil (viskøs og ikke længere flydende), er det ikke noget problem. Generelt er fleksibel klæber mere velegnet end fluidiseret klæber, da fleksibel klæber er mere stabil og giver bedre vedhæftning. Ved store fliser kan det være nødvendigt at bruge kiler på grund af vægten og for at sikre en jævn afstand.
Hærder naturstensfliseklæb hurtigere ved høje temperaturer?
Et rungende ja. Men faktum er, at cementbaseret klæbemiddel ændrer sig for hver 5 °C. Eksempel: Ved 20 °C kan man gå på gulvet igen efter 2 timer, ved 25 °C efter en time og ved 30 °C efter 30 minutter.
Det omvendte er også tilfældet: Hvis det er koldt, er hærdningstiden længere. Det er især vigtigt om efteråret, når terrassen skal lægges hurtigt. Fra 5 °C og derunder reagerer cementbaseret fliseklæb ikke længere kemisk og kan ikke lægges.
Hvilket tilbehør har jeg brug for?
Ud over materialerne til lægning (fliser, flisekryds, fodlister, kantisoleringslister og den rigtige naturstensfliseklæb) har du også brug for værktøj til lægning, fugning og rengøring. Du kan finde alt på et øjeblik i vores downloadliste over tilbehør.
Hvad er dispersionslim?
I modsætning til cementbaserede lime er dispersionslime plastbaserede.
Det giver fordele: De fås allerede i spande og skal ikke blandes på stedet. De er også mere fleksible, når de er hærdede, og klæber stærkere end cementmørtel. Ulempe: På grund af plasten er tørretiden betydeligt længere end med cementbaserede fliseklæbere, og de er ikke frostbestandige.
Hold øje med listen: Hvilken fortanding skal jeg bruge til tandspartlen?
Valget afhænger af flisestørrelsen og limkravene til installationsmetoden. Her er et par vejledende værdier:
Flisestørrelse: | Tandspartel med fortanding: |
Fliser med kantlængde 10-20 cm | ➔ 6 mm |
Fliser med kantlængde 20-40 cm | ➔ 8 mm |
Fliser med kantlængde 40-60 cm | ➔ 10 mm |
Er du i tvivl? Spørg din naturstensforhandler eller en certificeret installatør om hjælp.
- Hvorfor overhovedet klæbe naturstensfliser og ikke andre klæbemidler?
- Oversigt: Valget er dit!
- 1. Tyndlagsmørtel:
- 2. Centerbedmørtel:
- 3. Mørtel i tykt lag
- Lægning udendørs: egnede klæbemidler til naturstensplader
- Svar og tips om klæbemiddel til naturstensfliser
- Hold øje med listen: Hvilken fortanding skal jeg bruge til tandspartlen?