Lægning af kalksten
Det er sådan, det fungerer: Lægning af kalksten indendørs og udendørs
Kalksten med sin subtile farve og overvejende homogene effekt forskønner stuer og terrasser. Du har besluttet dig for denne elegante natursten som gulvbelægning og vil gerne selv lægge kalkstensfliser eller kalkstensplader. Hvad skal du være opmærksom på, når du lægger dem, og hvad er den bedste måde at gøre det på? Vi forklarer det for dig på en enkel og forståelig måde.
Lægning af kalkstensfliser indendørs - vigtige grundprincipper
Du planlægger at lægge gulvfliser af kalksten i din bolig og vil gerne vide, hvordan processen fungerer. Før fliseprocessen begynder, er der vigtige punkter, som du bør overveje på forhånd.
- Har du planlagt afskæringer? Fliser skal ofte skæres til i hjørner og rumafslutninger - vi råder dig derfor til at tage højde for yderligere 10 % afskæringer i forhold til det beregnede antal kvadratmeter.
- Er afretningsmaterialet tørt? En restfugtmåling udført af bygherren eller en specialist vil afklare dette.
- Er gulvet stabilt, plant og uden revner? Hvis ikke, kan du gøre det med en gulvafretningsmasse, f.eks. en udjævningsmasse eller en selvnivellerende masse.
- Har du det rigtige lægningstilbehør? Ud over naturstensklæb, fugemasse og naturstensilikone skal du bruge kantisoleringslister, en murske, en 10 mm tandspartel eller tandspartel, flisekryds, en (hvid) gummihammer, et vaterpas, en gummiskraber, en fugtig klud, grundrengøringsmiddel og naturstensimprægnering. Praktisk - du kan downloade og udskrive materialelisten som PDF her.
Tip: Bestil det rigtige tilbehør på samme tid!
Vi kan hjælpe dig med mængdeplanlægning og materialevalg til naturstensklæber, fugemasse og naturstenssilikone. Når du bestiller dine kalkstensfliser, beregner vores online shop automatisk det rigtige tilbehør i den rigtige type og mængde - du kan bestille det samtidig, hvis du ønsker det.
Trin for trin: Lægning af kalkstensfliser
Til kalkstensfliser anbefaler vi at bruge tyndbedsmetoden. Og det er sådan, processen fungerer:
- Påfør kantisoleringsstrimler på væggen: Dette forhindrer klæberen i at nå væggen og danne en lydbro.
- Grunding af gulvet: Dette er nødvendigt for, at naturstensklæberen kan hæfte på underlaget. Sørg for, at primeren er egnet til absorberende eller ikke-absorberende underlag.
- Påføring af naturstensklæber: Lægemørtlen blandes først i henhold til producentens anvisninger. Derefter påføres den på gulvet med en tandspartel og kæmmes igennem. For at intensivere vedhæftningen til gulvet og sikre en hulrumsfri installation bør du også påføre klæbemiddel på bagsiden af naturstensfliserne (buttertering-floating-metoden).
- Lægning af fliserne i mørtelbedet: Læg nu fliserne imørtlen, idet du starter fra et hjørne. Sørg for, at klæberillerne i mørtlen (skabt af tandspartlen) løber parallelt på undersiden og bagsiden af fliserne. Efterlad forbindelsesfuger til væggene, planlæg passende dilatationsfuger, og brug fliskryds for at sikre en minimumsafstand mellem fliserne. Fjern overskydende naturstensklæber fuge for fuge.
- Tryk fliserne på plads: Tryk derefter fliserne ned i mørtelbedet, og bank dem forsigtigt på plads med en gummihammer. (Tip: Brug en hvid gummihammer for at undgå mulige farvepletter). Brug et vaterpas til at kontrollere, at overfladen er i vater. Lad nu limen tørre.
- Imprægnering af overfladen: Imprægner derefter kalkstensfliserne for at give dem en grundlæggende beskyttelse. Overfladen skal være helt ren - ellers vil rester af snavs blive imprægneret i stenen. Overhold tørretiden for imprægneringen!
- Påføring af fugemasse: Brug en gummiskraber til at påføre fugemassen diagonalt på flisen i fugerne.
- Rengøring af overfladen: Efter fugning og hærdning af fugemassen skal kalkstensfliserne rengøres. Brug et grundrengøringsmiddel til at fjerne snavs, fugemateriale og cementrester.
- Overgang til væggen: Forsegl derefter mellemrummet mellem fliserne og væggen med naturstenssilikone. Du kan også montere fodpaneler lavet af kalkstensfliserne, som skal skæres til. Du kan finde ud af, hvordan du gør i vores vejledning:"Lægning af skifer og andre natursten".
Grafisk oversigt over indendørs installation
Elegant og trendy - kalksten
Med deres underspillede elegance og lyse farvetoner skaber kalkstensfliser og kalkstensplader en let og sofistikeret atmosfære både indendørs og udendørs. Kalkstensfliserne Cleopatra Light med deres cremetoner understreger den personlige boligstil, mens Blaustein Azur giver et trendy præg på terrassen. I øvrigt har fliser af keramiske fliser også et flot naturstenslook: Fliserne Sevilla Cream i kalkstenslook skaber en sofistikeret og naturlig atmosfære.
Lægning af kalkstensplader på terrassen
Kalksten i haven er det helt store hit: Blåstensplader er ideelle til at give terrasser en naturlig, men alligevel trendy atmosfære. Lægning i krydsfuger forstærker yderligere naturstenens moderne effekt. Andre lægningsmønstre, såsom romersk binding eller lægning med polygonale plader, har et mere rustikt udseende og passer bedre til naturstensplader med middelhavseffekt lavet af travertin eller sandsten. Vi anbefaler delvist limet lægning af kalkstensplader på højkvalitetsskærver og et grusunderlag.
Er kalksten frostsikker?
Kalkstenstyper kan have såkaldte "svage zoner", der begrænser deres frostbestandighed. Men bare rolig: Kalkstenspladerne i vores sortiment er testet for frostbestandighed. Hvis de lægges professionelt, er risikoen for frostsprængninger i meget kolde temperaturer relativt lav.
Trin for trin: Lægning af kalkstensplader
Vi anbefaler delvist limet lægning til kalkstensplader. Hvis terrassen skal lægges på jorden, skal du gå frem på følgende måde:
- Afmærk området: Brug træpæle og snor til at afmærke terrasseområdet. Grav derefter ud i jorden. Læs mere om underkonstruktioner til terrasser her.
- Tjek hældningen: Det område, der skal asfalteres, skal have en hældning på 2-3 % - kun på den måde kan man sikre, at vandet kan løbe uhindret væk, og at man undgår frostskader.
- Læg et gruslag: Det skal være mindst 20 cm højt. Komprimer det derefter to til tre gange, helst med en pladevibrator (du kan leje den i et byggemarked).
- Lav etleje af højkvalitetsskærver: Hæld derefter højkvalitetsskærver med en tykkelse på mindst 5 cm på grusbundlaget. For at nivellere flislaget kan du arbejde med styreskinner og nivelleringsskinner eller bruge en nivelleringsskraber.
- Justér fliserne: Smør bagsiden af pladerne med fleksibelt klæbemiddel. Læg kalkstenspladerne på højkvalitetsskærverne, og bank let på dem med en hvid gummihammer. Sørg for, at der er tilstrækkeligt mange og store dilatationsfuger.
- Imprægner pladerne: Det beskytter dem godt mod tilsmudsning.
- Forsegl fugerne: Påfør fugemateriale (vi anbefaler Sopro Solitär F 20) på fugerne med en gummiskraber.
- Rengøring af fliserne til sidst
Andre muligheder for lægning omfatter løs lægning af naturstensplader på et grusunderlag, fast lægning med enkeltkornsmørtel på et grusunderlag og lægning af terrasseplader på beton.
Grafisk oversigt over den delvist indbundne installation
Korrekt skæring af kalkstensfliser og -plader
Det er normalt uundgåeligt ved lægning: Fliser og plader skal skæres til, så de passer til hjørner, kanter eller fodpaneler. Det bedste værktøj til dette er et vådskærebord med en diamantsavklinge. Med sin høje hårdhedsgrad er diamant ideel til at skære i natursten. Til kalkstensfliser og -plader bør man bruge den finest mulige diamantklinge: De resulterende rent savede kanter passer særligt godt til naturstenens moderne look. Læs mere om skæring af natursten her.
Alle tekniske råd i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en certificeret naturstensmontør har.
- Lægning af kalkstensfliser indendørs - vigtige grundprincipper
- Trin for trin: Lægning af kalkstensfliser
- Grafisk oversigt over indendørs installation
- Elegant og trendy - kalksten
- Lægning af kalkstensplader på terrassen
- Trin for trin: Lægning af kalkstensplader
- Grafisk oversigt over den delvist indbundne installation
- Korrekt skæring af kalkstensfliser og -plader