Brug et let tryk til at skubbe vægfliserne ind i klæbebunden.

Lægning af vægfliser

Hvad du har brug for, og hvordan det gøres

Brug et let tryk til at skubbe vægfliserne ind i klæbebunden.

Vægfliser i køkken og badeværelse giver ikke kun praktisk beskyttelse, men skaber også en stor rumlig effekt. Afhængigt af materiale og individuelle designideer kan der skabes vægge med en unik karakter. Uanset om det er originale naturstensfliser, fliser af flisetøj med et naturligt look eller mønstrede retrofliser - du behøver ikke nødvendigvis at være en professionel håndværker for at sætte fliserne på væggen. Find ud af i vores trin-for-trin-guide, hvordan du selv kan lægge vægfliser som gør-det-selv-entusiast, og hvad du skal være opmærksom på.

Trendfliser lavet af sten
Skråt nærbillede af skiferfliser af Grey Slate

4 tips til optimal forberedelse

Badeværelse med fliser af Miros-kalksten
En symfoni i natursten - vægfliserne i skifer skaber en flot kontrast i dette lyse kalkstensbadeværelse. Oplev vores skifer-sortiment ved at klikke på billedet.
  1. Hvilke fliser og hvilken stil skal det være? Gode ting tager tid: Tag dig tid til at vælge de rigtige fliser. Skal det måske endda være et helt vægelement, som f.eks. et stentæppe, mosaikfliser eller en klassisk flisebelagt stænkplade? Du har også valget mellem vægfliser af natursten og porcelænsstentøj på væggen. I modsætning til gulvfliser i offentlige områder spiller slidklassen i øvrigt ikke en vigtig rolle for vægfliser. Ikke desto mindre er vægfliser ofte mærket "slidklasse 1" blandt slidklasserne, da de bruges mere til dekorative end til funktionelle formål. Er du i tvivl om, hvilken stil der passer til dig og din indretning? Tag vores flisetypetest!
  2. Hvor mange fliser har du brug for? Find ud af, hvad du skal bruge af materialer: Mål det pågældende vægareal, og læg ca. 10 % til det samlede areal. Hvis du har brug for at skære fliser til, eller hvis en flise går i stykker, har du nok i reserve til senere reparationer.
  3. Vil væggene kunne bære fliserne? Sørg på forhånd for, at du overhovedet kan lægge vægfliserne. Især i gamle lejligheder kan vægge, der er blevet tilføjet senere, kun bære en vis vægt. Er du i tvivl? Spørg en specialist, f.eks. en arkitekt og en erfaren håndværker, om statik.
  4. Vælg det rigtige tilbehør. Et godt greb er afgørende for et smukt gulv. Passende tilbehør er derfor et grundlæggende krav, når man lægger fliser. Sørg for, at fliseklæberen er egnet til fliserne og underlaget. Naturstensklæb skal opfylde stenens krav, da det sikrer, at fliserne sidder godt fast. Vælg også en passende primer og fugemasse.

Tip: I vores onlinebutik kan du bestille matchende tilbehør til gulvet samtidig med, at du bestiller fliserne.

Vejledning: Lægning af vægfliser, trin for trin

1. Forbered underlaget

Før du lægger vægfliserne, skal du kontrollere vægunderlaget omhyggeligt: Er det tørt og støvfrit? Hvis der er ujævnheder eller små revner, bør du reparere dem med en spartelmasse eller udjævningsmasse.

2. Rengøring og forsegling

Når væggen er tør (følg producentens anvisninger), skal du fjerne fedt og snavs fra installationsoverfladen. Fjern også gamle, vandtætte belægninger. I områder med vandsprøjt i køkken og badeværelse skal væggene males med imprægnering i to lag. Påfør først det andet lag imprægnering, når det første er helt tørt. Med cementbaserede vandtætningssystemer skal det tørrede lag vandtætning være mindst 2 mm tykt.

Til flydende vandtætning: Brug produkter i forskellige kontrastfarver for at sikre, at alt fra første trin er korrekt forseglet igen i det andet forseglingstrin.

Vigtigt: Underlaget må ikke længere være synligt efter det første trin. Når du har påført den første kontrastfarve, kan du se præcis, hvor du skal påføre produktet i det andet trin for at opnå optimal forsegling.

For at sikre, at alt forbliver tørt, skal du enten påføre et badekarsforseglingstape eller forsegle under bruseren eller badekarret.

Tip: Uanset hvilken producent du vælger til tætningssystemet: Arbejdet skal udføres i den pågældende producents system og testes som sådan.

Info: I tilfælde af afløb, tilslutninger eller en badekarovergang skal der også installeres tætningsbånd og tætningsmuffer af vandtæt stof i vandtætningen.

Flise
Travertinfliser ser også godt ud på væggen. Klik på billedet for at se vores udvalg af travertinfliser til indendørs brug.

3. Grunding med dybdegrunding eller klæbeemulsion

Til sugende underlag (f.eks. cementgulve eller gipsplader) skal du bruge en dybtgående primer. Til ikke-absorberende underlag skal du bruge en klæbende primer for at opnå bedre vedhæftning. Påfør den respektive primer med en bred pensel eller malerrulle, og lad den tørre i henhold til producentens anvisninger.

4. Påfør lim på væggen

Bland den fleksible lim og den cementbaserede lim i henhold til producentens anvisninger, og påfør den jævnt på underlaget med en murske eller tandspartel efter en kort hærdningstid (vigtigt: limen skal være stabil). Hold murskeen eller tandspartlen i en vinkel på 45°.

Tip: Størrelsen murskeen eller tandspartlen afhænger af flisernes kantlængde.

Jo længere længden er, desto større er tænderne på murskeen eller tandspartlen: Ved en kantlængde på 50 mm er det 4 tænder, og ved 200-300 mm er det 8 tænder. Gå frem trin for trin, og bland kun så meget fliseklæb, som du kan nå at bearbejde på ca. 30 minutter. For optimal vedhæftning af fliserne til væggen skal du bruge den kombinerede metode: Smør både flise og væg med fliseklæb. Sørg for et jævnt tykt klæberlag.

5. Planlæg overfladen, og tegn hjælpelinjer ind

Da afskårne fliser er mindre synlige i hjørner, lægges vægfliser ofte symmetrisk fra indersiden til ydersiden. For at gøre dette skal du starte med at lægge ved væggens yderkanter med hele fliser og lægge mod de indre hjørner.

Vil du ikke flise hele væggen, men kun lægge et mønster af fliser? Når du lægger vægfliser, skal du starte med den første række fliser ved den øverste kant af den overflade, der skal lægges. Brug et vaterpas til at tegne en basislinje og en anden linje lodret i midten af væggen. Brug et lod, og sæt afdækningstape op langs markeringerne. Det kan du fjerne, når klæberen er kommet på.

Start med den første række fliser langs den vandrette basislinje. Tilføj derefter endnu en række fliser langs den lodrette linje for at skabe en T-form. Du kan fortsætte med at flise væggen fra denne lodrette række til de yderste ender af overfladen.

Grey Slate fliser lagt i et badeværelse
Praktisk blikfang: vægfliser i dit eget personlige wellness-område!

6. Limning af fliserne

Når du skal lægge vægfliserne, skal du trykke dem ned i klæbebunden med et let tryk. Bank nu let på fliserne med en hvid gummihammer. Kontroller tilfældigt, om der er nok klæbemiddel på bagsiden af de enkelte fliser ved at løfte dem. Brug et vaterpas til at kontrollere, om de lagte fliser danner en jævn overflade. Hvis klæberen endnu ikke er tørret, kan eventuelle ujævnheder nemt rettes op.

7. Brug flisekryds og fliseskinner

Brug flisekryds for at sikre en jævn fugebredde mellem vægfliserne. Sæt dem ind mellem fugerne under opsætningen, og fjern dem igen før fugningen, når mørtlen er tørret. Du kan bruge fliseskinner eller hjørneprofiler til at udforme kanterne. Du kan opnå et solidt stenlook ved at skære kanterne af i hjørnet: Fliserne er faset i en 45° vinkel og kan lægges sammen med en fin fuge.

8. Tilskæring af kantfliser

For at skære naturstensfliser skal du enten bruge en vinkelsliber eller (til meget præcise snit) et vådskærebord. Ud over disse to muligheder kan fliser af porcelænsstentøj også skæres til ved hjælp af en fliseskærer.

9. Fugning

Fugning er ikke kun dekorativt, det afhjælper også spændinger og bevægelser i væg og gulv. Cirka en time efter at du har fliset, kan du fjerne mørtelrester fra fugerne for at forberede dem til fugning.

Det må du ikke glemme: Følg producentens anvisninger

Fliseklæberen skal være helt tør før fugning. Bland fugemassen til en stabil masse i henhold til producentens anvisninger. Påfør fugemassen diagonalt i fugerne ved hjælp af et fugebræt eller en fugegummi. Fjern overskydende fugemasse med en klud eller en gummiskraber.

10. Forsegling af hjørne- og dilatationsfuger

Som med gulvfliser gælder det samme ved lægning af vægfliser: Alle tilslutnings-, hjørne- og dilatationsfuger fuges med silikone.

Tape først kanterne af fugerne på begge sider med afdækningstape, og fjern eventuelle klæberester fra fugerne. Er underlaget for silikonefugerne meget sugende eller porøst? Så behandl det på forhånd med en primer. Påfør tilstrækkeligt materiale på fugerne med en silikonepatron, fjern overskydende fugemasse med en fugeudglatter, og glat blandingen ud. Når alt er tilstrækkeligt tørt, fjernes klæbebåndet ved at trække det baglæns og sidelæns væk fra fugen i en vinkel.

11. Efter tørring: rengøring

Når fugen er tørret i henhold til producentens anvisninger, kan du rengøre fliserne efter at have lagt vægfliserne. Hvis fugen er mat og lys i farven, og intet klæber til fingrene efter "fingertesten", kan du begynde at vaske den af: Fjern først fugen med cirkulære bevægelser, og tør derefter diagonalt mod fugerne med et svampebræt for ikke at vaske dem ud. Skift vand flere gange, hvis det er nødvendigt.

Tip: Rengør kun cementrester med produkter, der er egnet til fliserne. Er du i tvivl? Spørg din stenforhandler eller installatør.

Ekstra pleje: Er de vægfliser, du har lagt, af natursten? Så bør du imprægnere fliserne. Produktet forhindrer, at væsker som shampoo og lignende suges direkte ind i stenen.

Bemærk: Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende.

Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.