Frostbeskyttelse til natursten
Et materiale, der trodser den kolde årstid
Når man planlægger en terrasse i natursten, er forventningen om varme sommeraftener i godt selskab på en hyggelig terrasse enorm! Man kan slappe af og se på solnedgangen, mens den bader alt omkring en i bløde orange toner. Men selv sommeren får en ende på et tidspunkt. De sidste varme dage ligger bag dig, og de første frostklare nætter varsler, at vinteren nærmer sig.
Det skal man selvfølgelig også tage højde for, når man planlægger en terrasse i natursten. Hvordan reagerer gulvet på frostgrader? Er natursten frostsikker? I den følgende artikel informerer vi dig om relevante emner om naturstenens frostbestandighed, så du kan nyde mange somre på en smuk terrasse.
Hvilke egenskaber ved natursten påvirker frostbestandigheden?
En indikator for en naturstens frostbestandighed er dens vandabsorptionskapacitet. Jo lavere den er, jo mindre vand samler sig i stenen, som udvider sig i frostgrader og kan forårsage afskalninger. Vandabsorptionsevnen bør dog ikke ses som en afgørende faktor for frostbestandighed.
Den pågældende stentype og dens mineralsammensætning spiller også en vigtig rolle.
Er kalksten frostsikker?
Kalkstenens frostbestandighed afhænger af materialet. Kalksten har naturligt såkaldte "svage zoner": Disse lerindeslutninger kan genkendes på mørkere årer i stenstrukturen. Men bare rolig: Ligesom andre natursten er disse terrasseplader også testet for frostbestandighed. Vores Azur bluestone-plader har gennemgået og bestået frostbestandighedstesten. Hvis de lægges professionelt under hensyntagen til hældninger, vandafledning osv., er risikoen for frostsprængninger i meget kolde vintre ubetydelig.
Er sandsten frostsikker?
Som en sedimentær bjergart med en ofte stærkt spaltet overflade spørger kunderne også sig selv: Hvad med sandstenspladernes frostbestandighed? Alle vores sandsten er testet for frostbestandighed og kan uden tøven lægges udendørs, hvis de lægges korrekt.
Bemærk venligst: Brug ikke strøsalt i is-, sne- og glatføre og brug i stedet sand eller fint grus. Sandsten er frostsikker, men ikke modstandsdygtig over for tø-salt.
Ingen frygt for store porer: travertin og frostbestandighed
Den porøse struktur er et karakteristisk træk ved travertinplader og er en stor del af naturstenens charme. Men hvad sker der, når vandet fryser om vinteren? Det vigtigste er, at vandet ikke samler sig, men kan løbe væk. Du kan finde ud af mere om lægning i det følgende afsnit!
Vores tip: Bestil 10 % flere naturstensplader, så du nemt kan udskifte en enkelt terrasseplade, hvis den går i stykker.
Den rigtige installation gør det frostsikkert
Det vigtigste, når du lægger en frostsikker naturstensterrasse, er at opretholde en hældning på 2-3 %. Hældningen er ikke visuelt synlig og giver dig en afgørende fordel: Regn- og smeltevand løber let af og samler sig ikke på overfladen af dine natursten.
Du bør også sørge for god vandafledning under dine terrasseplader. Til de fleste naturstensplader anbefaler vi delvis limet installation i et grusbed. Her er der mulighed for god vandafledning. Vandafledning er også garanteret ved løs lægning i et bed af skærver og fast lægning i vandgennemtrængelig enkeltkornsmørtel.
Er fliser til indendørs brug frostsikre?
Selv om der findes et stort udvalg af frostsikre naturstensplader til udendørs brug i butikkerne, spekulerer nogle husejere på, om naturstensfliser til indendørs brug også er frostsikre og egnede til terrasser. Som hovedregel bør naturstensplader med en tykkelse på 3 cm bruges til udendørsarealer, der er udsat for vind og vejr. Fliser har en lavere tykkelse (normalt ca. 1-1,2 cm). De bør derfor kun bruges til udendørsarealer i undtagelsestilfælde, f.eks. hvis der er et permanent tag, der strækker sig langt ud over fliserne og effektivt beskytter dem mod vejret. Gulvfliser af natursten til indendørs brug kan uden problemer bruges i udestuer. Fliser af keramiske fliser til indendørs brug kan i øvrigt også bruges i ubeskyttede udendørs områder, da de er ekstremt frostsikre.
TÜV-test af natursten giver sikkerhed
Er min natursten frostsikker? Vi får alle naturstensplader til udendørs brug testet for frostbestandighed af TÜV Rheinland. Under denne test udsættes stenen for temperaturer på op til ca. -18 °C, hvilket skaber realistiske "frostforhold".
Et lille tip om natursten og vejsalt: Kombinationen er ikke en god idé for nogle typer natursten. Med travertin eller sandsten bør du f.eks. undgå vejsalt.
Konklusion: Alle vores natursten er intensivt testet for frostbestandighed. Sørg for at lægge dem korrekt, og nyd mange somre på din naturstensterrasse!
Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en certificeret naturstensmontør har.