Er sandsten frostsikker?
Forstå og forebyg frostskader
Hvad sker der, når sandsten møder frost? Opskriften mod revnedannelse og slibning er: læg den "rigtige" sandsten "rigtigt"! Vi forklarer, hvordan frost kan skade sandsten, og hvordan du kan forebygge disse skader. Så du kan nyde din ferie på terrassen i mange år fremover.
Hvordan kan frost skade sandsten?
Som naturprodukt er sandsten fyldt med små revner og porer. Det gør det muligt for vand at trænge ind i stenen og fordampe igen. Det bliver kritisk, når vandet i stenen fryser og udvider sig. Hvis sandstenen ikke er frostsikker, vil den blive permanent og uopretteligt beskadiget af kraften fra det frysende vand! Der vil opstå slibning, revnedannelse eller frysning.
Hvilken sandsten er frostsikker?
Det er særligt vigtigt at vælge den "rigtige" sandsten. Det er forskelligt fra type til type, om en sandsten er frostsikker. Generelt gælder det, at jo højere kvartsindhold sandstenen har, jo mere modstandsdygtig er den. Vi tilbyder kun frostsikre sandstensplader i vores sortiment. Disse typer sandsten reagerer "fleksibelt" på udvidelsen af frossent vand og bliver ikke beskadiget som følge heraf.
Yellow Mint-sandstenen, for eksempel, fremkalder hvert år en subtil friskhed i din have med sine bløde gule toner. Kandla Grey-sandstenen imponerer med sine puddergrå toner og anses også for at være frostbestandig. Den mest populære variant er den lidt rustikke Modak-sandsten, som udstråler middelhavsnaturlighed både sommer og vinter.
Hvilken installation forhindrer frostskader?
En frostsikker sandsten er allerede "halvdelen af kampen". Men uden den "rigtige" installation kan du ikke købe noget. Læg din sandsten med en let hældning og et vandgennemtrængeligt underlag. På den måde kan smeltevand og regn løbe væk. En hældning på 1,5 % er under alle omstændigheder nødvendig, og op til 3 % for ru til meget ru overflader. Vi anbefaler skærver som vandgennemtrængeligt underlag til sandsten. Hvis din sandsten er lagt korrekt, bør der ikke dannes vandpytter. Hvis der alligevel kommer vand, skal du tjekke drænmulighederne eller løse problemet på en anden måde.
Imprægnering beskytter mod vejrliget
På udendørsarealer er natursten udsat for vejrets daglige luner. Derfor sker der med tiden en forvitring, som understreger naturstenens naturlige karakter. Den, der er generet af dette, kan forsinke denne naturlige proces ved at imprægnere sandstenen. Imprægneringen beskytter mod vejrligets påvirkninger og har en smuds- og vandafvisende effekt.
Vigtige bemærkninger
- Brug ikke vejsalt, når det bliver glat om vinteren! Sandsten er generelt IKKE modstandsdygtig over for tørrende salt!
- Du bør IKKE forsegle din sandsten! Forsegling forhindrer pladen i at afgive naturligt absorberet vand via overfladen. Det kan overbelaste naturstenens elasticitet og forårsage de frostskader, der er beskrevet ovenfor.
⇒ Til sagen: Imprægnering: Ja tak, da det er vandafvisende! Forsegling: Anbefales ikke, da det er uigennemtrængeligt for vand!
Som du kan se: Sandsten er frostsikker - alt, hvad du behøver, er en frostsikker version og professionel installation. Du kan finde frostsikre sandstensplader i sandstenskategorien i vores online shop.