20150311 Sechselaeutenplatz 01

Natursten i Schweiz

Mere end bare granit

20150311 Sechselaeutenplatz 01

Hvilke natursten kendetegner Schweiz? Hvis man kigger nærmere på byerne og haverne efter natursten, er der især én type, der dominerer billedet: granit. Men landet er også hjemsted for mange andre natursten. Oplev Schweiz fra dets mineralske side!

Alle mine natursten er grå, grå, grå

Granitplade Urban Grey Line naturlig fløjl børstet03
Sådan ser schweizisk granit typisk ud.

Det er stort set tilfældet for natursten i Schweiz. De fleste lokale sorter findes i en bred vifte af grå nuancer. Fra mørk antracit til lys duegrå, alt er repræsenteret. Særligt to typer natursten præsenterer sig i dette farvespektrum: granit og sandsten. Mange schweiziske granitter (eller gnejser, som har granitlignende egenskaber) som Iragna-, Maggia- eller Ticino-granit ser relativt ens ud og er indbegrebet af den ideelle idé om denne type natursten. I Schweiz brydes gnejs og granit hovedsageligt i den sydøstlige del af landet, hvor Alperne dominerer. Ud over schweizernes "yndlingssten" findes der også sandsten i mange grå nuancer. Uanset om det er Bollinger-, Bern- eller Rorschach-sandsten, er der næppe en grå nuance, som ikke er repræsenteret her.

Den kan også være mere farverig

Azur blåstensplader på terrasse med pool
Gråblå kalksten på terrassen ser elegant ud og skaber en følelse af ro.

For at blande farvepaletten lidt, er der også nogle farverige natursten i Schweiz: Andeer-granit, en grøn gran it, som faktisk også er gnejs, brydes i kantonen Graubünden. Denne stens farverigdom er fascinerende: Man kan finde pistaciegrønne eksemplarer med et grumset mønster og eksemplarer med en kraftig bladgrøn farve med hvide striber. En helt anden, lige så farverig natursten kan beundres i nærheden af Basel: Liesberg-kalksten. Det er en af de eneste fem kalksten, der kan flammes, og den skinner i varme nuancer af gul, beige og rød. Muslingekalkstenen fra Mägenwil er også helt i top med disse varme farver, men findes også af og til i en elegant blågrå farve. Hele farvepaletten er således dækket af Schweiz' natursten.

I Schweiz går folk ind for natursten: Arbejdsgruppen "Pro Naturstein Schweiz"(www.pronaturstein.ch/) samler forskellige foreninger fra den stenforarbejdende industri. Foreningens mål er at gøre offentligheden opmærksom på natursten som et fascinerende byggemateriale. Til dette formål blev "Swiss Natural Stone Sample Folder", som indeholder små prøver af originale schweiziske natursten, udgivet sammen med mange andre publikationer. En støtteforening for Pro Naturstein Schweiz er NVS, "Natursteinverband rel="noopener noreferrer" Schweiz"(www.nvs.ch/), som er ansvarlig for at organisere den naturstensforarbejdende industri. I 2014 lancerede foreningen f.eks. et forskningsprojekt for at undersøge, hvorfor naturstensgulve nogle gange bliver beskadiget eller misfarvet, selv om de er lagt professionelt. Som du kan se, er natursten et værdsat produkt i Schweiz!

Natursten live: Sechseläutenplatz

20150311 Sechselaeutenplatz 01
Sechseläutenplatz i Zürich inviterer dig til at slappe af og blive hængende.

Men det er ikke kun gennem foreningernes arbejde, at schweizerne får øjnene op for natursten: Mange steder kan man beundre smukke bygninger i natursten. Et eksempel er Sechseläutenplatz i Zürich. Her blev der brugt 110.000 blokke af Vals-kvartsit som en del af ombygningen i 2013. Belægningen skaber en unik atmosfære, som mange besøgende nyder godt af hver dag. Mineralerne og kvartsårerne er arrangeret i en buet form på grund af Alpernes foldning, hvilket understreger naturens kraft på en særlig levende måde. Stedets størrelse er også imponerende: Over 15.000 kvadratmeter bidrager til den imponerende atmosfære i udkanten af Zürichs gamle bydel. Det kan varmt anbefales at dvæle ved Sechseläutenplatz!

Kontroversielt spørgsmål: at købe natursten fra Schweiz eller udlandet?

Et fugleperspektiv af stenbruddet på en solrig dag
Lokalt kalkstensbrud [Foto: Karl-Otto Eichwalder : ,,Gräfenberg, steinbruch'' under CC-Licence].

Det er et varmt emne blandt schweizerne. Alle er klar over, at den originale schweiziske natursten er dyrere end dens udenlandske modstykker. Men retfærdiggør en bedre pris den importerede sten? Her er der meget forskellige meninger:

Tilhængere af at købe natursten i vores hjemland argumenterer primært på baggrund af originalitet, kvalitet og bæredygtighed: Schweiziske sten har velklingende navne og giver os en følelsesmæssig og autentisk forbindelse til den velkendte region. Brydnings- og produktionsmetoderne er også moderne og overholder europæiske standarder. Når det gælder bæredygtighed, er der praktisk talt ingen bekymringer om, at standardforhold for arbejdssikkerhed eller miljøbeskyttelse overtrædes på de hjemlige fabrikker. Især med hensyn til det sidste punkt er der ofte advarsler om udenlandsk konkurrence, da det ofte ikke er muligt fuldt ud at spore, hvordan natursten, der når sin schweiziske destination via lange globale forsyningskæder, er produceret.

På den anden side er de, der vælger sten fra udlandet, primært prisbevidste. Det skyldes, at natursten fra Schweiz hurtigt kan koste to til tre gange så meget som sammenlignelige udenlandske produkter. Når det gælder kvaliteten af slutproduktet, har oplyste schweiziske slutkunder opdaget, at en stenflise ikke behøver at være ringere, fordi den kommer fra naturstenslandet Brasilien eller Tyrkiet. I sidste ende er det efterspørgslen, der gør forskellen: Schweiziske naturstensforhandlere har ikke råd til at sælge sten fra udlandet til deres kunder, som ikke er dimensionsstabile, frostbestandige eller har dårlige prøver, og derfor gennemfører de deres egne kvalitetsstyringsprocesser og bruger kun udenlandske eksportører, der er behørigt certificerede. I sidste ende er slutkunden derfor tilstrækkeligt beskyttet af handelen og dens processer.

Selvfølgelig er arbejdsforholdene i Kina eller Indien ikke de samme som i Schweiz. Det gælder for alle importerede produkter, fra kuglepenne til granitplader. Men naturstensindustriens bestræbelser på at få certificeret bæredygtige indkøbskanaler (via segl som Xertifix) viser, at den ikke har råd til at ignorere bæredygtighed her.

Konklusion: Schweiz er et land med natursten

Uanset fra hvilket stenbrud i verden naturstenen finder vej til slutkunden - ofte over lange afstande - forbliver schweizerne loyale over for dette vidunderlige naturprodukt. Og de næsten 500 distributører og producenter af natursten i Schweiz vil aldrig løbe tør for arbejde.

Foto af Daniela Brock, marketingmedarbejder og Scrum Master i softwareudvikling
Forfatter:
Daniela Brock
Daniela Brock er online-redaktør og content manager hos stonenaturelle. Hun viser dig de nyeste boligtrends med natursten og keramiske fliser.