Natursten på en vogn

Udvinding af natursten

Fra stenbruddet til gulvet

Natursten på en vogn

Det særlige ved natursten er, at hver eneste flise og hver eneste terrasseplade er unik. Der er ikke to, der er ens. Nogle gange er åretegningen vildere, nogle gange er farven lidt mørkere, eller tætheden af hullerne varierer. Man forstår straks, at der er tale om et naturprodukt, som ikke er produceret på en fabrik som f.eks. keramiske fliser. Men hvordan kommer materialet fra stenbruddet til gulvet i hjemmet?

Naturstensbrud over hele verden

Der findes naturstensbrud over hele verden. Afhængigt af de geologiske forhold og den geologiske udvikling kan man finde forskellige typer sten i forskellige farver i alle lande. Stenbruddene udgør grænsefladen mellem de enorme aflejringer og jordoverfladen, og der skelnes mellem to typer af stenbrud: I underjordiske stenbrud, dvs. i miner og gruber, er udvindingen af materialet mere kompleks end i åbne stenbrud, f.eks. skrænt- eller kedelbrud. Kun sten, der ikke kan nås på andre måder (f.eks. skifer, der endnu ikke er blevet påvirket af forvitring), udvindes i underjordiske stenbrud.

Moderne maskiner

Sav til sten i rød-blå
Naturstensblokke saves på sådan en rundsav til blokke

I oldtiden blev alle typer natursten stadig udvundet med håndkraft - et hårdt fysisk arbejde. I løbet af historien blev der i stigende grad brugt boring og sprængstoffer, indtil den diamantwiresav, der bruges i dag, blev opfundet. En endeløs wire drives af en motor og føres over afbøjningsskiver. Stålwiren er besat med diamantperler, som skærer op til 16 meter snit i timen i naturstenen. Blødere stentyper, som f.eks. kalksten, udvindes også ved hjælp af skrabere (roterende ruller, der æder sig ind i stenen).

Tallerkener og skiver

De resulterende råblokke bliver enten forarbejdet direkte på stedet eller transporteret væk med lastbil. Ved hjælp af diamantsave eller cirkulære bloksave skæres de enorme blokke i plader eller skiver. Fra en tykkelse på 8 cm taler vi om trancher, som for det meste bruges som trin eller gravsten. Plader har normalt en tykkelse på 2-4 cm og videreforarbejdes til væg- og gulvbelægninger. Afhængigt af det ønskede slutprodukt bruges der forskellige overfladebehandlingsmetoder - der er grove og fine. Der er også undtagelser, som f.eks. skifer, der kløves i hånden for at fremhæve dens unikke struktur.

Så nu ved du, hvilken vej naturstenen har rejst, før den bliver lagt på dit gulv. Måske har du lyst til at besøge et stenbrud? De enorme rå blokke er i hvert fald meget imponerende!

Sidst opdateret:25-05-2021
Hænder på tastaturet, briller og en kop kaffe ved siden af
Forfatter:
Unser Redaktionsteam
Information, inspiration og praktiske tips: Spændende tekster med masser af ekspertise om emnet fliser og attraktive forslag til god indretning fra stonenaturellen.