Gulv af natursten
Indendørs og udendørs: grundlaget for naturlig og stilfuld indretning
Fakta om gulvet - enhver, der bygger eller renoverer et hus, har et stort udvalg af forskellige gulvbelægninger at vælge imellem. Skal det være pragmatisk og billigt eller fancy og dyrt? Hvilket materiale, og hvad er fordelene og ulemperne? Natursten har været et ekstremt populært materiale siden oldtiden og har bidt sig fast i nutidens bolig- og byggetrends, ikke mindst på grund af dets mange fordele. Så hvorfor skal det være et naturstensgulv til dine egne fire vægge eller udendørsarealer? Vi forklarer det.
Top: Egenskaber og funktioner
Hvad gør et naturstensgulv så specielt i forhold til andre gulve? Her er de største fordele:
1. Lang levetid
Historiske bygninger og gulve, der er årtier gamle, taler for sig selv: et naturstensgulv holder og holder. Det er værd at investere én gang og få glæde af dette gulv på lang sigt!
2. Modstandsdygtighed
Ridser, vandpletter på parket - hjælp! Et ægte naturstensgulv kan derimod holde til meget. De mindste ridser forsvinder med tiden, og i modsætning til træ svulmer stenstrukturen ikke op, hvis den kommer i kontakt med vand i længere tid.
3. Et stykke natur
Ingen kemikalier, ingen dampe! Hvis du sætter pris på sunde gulve, er natursten et naturligt materiale, og der bruges ingen kemikalier til udvinding og forarbejdning.
4. Hvert stykke er unikt
Natur er natur - vokset gennem mange år i jorden gennem geologiske processer, og hver flise eller plade af natursten er næsten lige så umiskendelig som et fingeraftryk.
5. Fremragende varmeledningsevne
Det er ikke kun forfrysninger, der vil glæde dig: Natursten har den bedste varmeledningsevne af alle gulvbelægninger, og derfor er en kombination af naturstensgulve og gulvvarme ideel. Også udenfor lagrer pladerne solens varme i løbet af dagen og afgiver den gradvist efter solnedgang.
6. Haptisk oplevelse
Det føles utroligt godt: Overfladefinishen fremhæver ikke kun naturstensgulvets udseende og karakter, det er også en taktil oplevelse og en sand fornøjelse, og ikke kun for barfodsfans.
7. Skridsikker effekt
Stenstruktur og overfladebehandling gør det muligt: Et naturstensgulv har en skridsikker effekt, der også giver et godt greb i våde områder.
8. Dyr elsker natursten
Et naturstensgulv lagrer varme, køler om sommeren og giver dyrenes poter et sikkert greb. Dyr og natursten passer godt sammen!
9. Billigere end du tror
Det kan betale sig at sammenligne! Modeller som direkte salg giver prisfordele på op til 30 % i forhold til lokale specialforhandlere. Hemmeligheden ligger i den gennemtænkte logistiske struktur, hvor der kan spares omkostninger til mellemlagring osv. Det betaler sig at sammenligne naturstenspriser!
10. Uproblematisk: pleje og rengøring
Hvis du tager et par punkter til dig, som f.eks. at undgå sure og meget slibende rengøringsmidler, er pleje og rengøring af et naturstensgulv ikke noget stort arbejde.
11. Naturstensgulve: kan bruges udendørs og indendørs
Naturstensfliser kan uden tøven lægges indendørs i alle rum - selv i områder, der er udsat for kraftig brug som køkken og badeværelse. Designmæssigt giver de dog også stuer eller soveværelser en stilfuld og hyggelig effekt.
Udendørs er der mange forskellige designmuligheder for et naturstensgulv: klassisk som terrasse, brolægning, rondel eller din egen udendørs bruser - vær kreativ!
Ram mursten med merværdi
"Du kan bygge på disse sten" - det er ikke kun et velkendt reklameslogan for en bank, men også et credo for mange bygningsejere, som i dag bevidst vælger naturstensfliser eller naturstensplader. Farve, stenstruktur, en bred vifte af overflader, individuelle årer - (næsten) alle kan finde et naturstensgulv, der passer til dem!
Skifer: den karakterfulde sten
Nogle skiferfliser, såsom Black Rustic skiferfliser, har et meget originalt udseende med stærke, udtalte skiferårer. Andre typer, som Mustang skiferfliser, er kendetegnet ved en meget fin, delikat skifereffekt. Grey Slate skiferfliser vil appellere til dem, der foretrækker et lysere, mere homogent look og sætter pris på subtile, glitrende grønne farvekomponenter. Til dem, der kan lide det mere farverigt og elsker skiferstrukturen: Peacock-skiferfliser bringer en lys eksplosion af farve til naturstensgulvet.
Forresten: Hvis du vil have dit skifergulv til at smelte harmonisk sammen indendørs og udendørs, fås Black Rustic skifer også som udendørsfliser.
Indtryk: Skiferfarvet Mustang
Travertin: Den alsidige sten
Det er ikke for ingenting, at travertin også er kendt som"varianternes sten"! Geologisk set er den medlem af kalkstensfamilien, men på grund af dens dannelse er dens typiske stenstruktur det, der adskiller den fra andre kalksten: porerne.
Afhængigt af sorteringen kan disse være meget fine, som med Travertine Tiles Light, eller meget mere udprægede, som med den meget livlige Travertine Rustic. Travertinens middelhavskarakter kan understreges af en tromlet overfladefinish, som giver stenen et charmerende brugt look. Med en slebet overflade fremhæves farvespillet i den pågældende travertin endnu mere. Farvepaletten for denne natursten varierer normalt fra lyse cremefarver til nøddebrun.
Ekstra tip: Mange af vores travertinfliser fås også som matchende travertinplader til udendørs brug!
Kalksten: Den bløde
Bløde at røre ved, homogene, delikate farveforløb: Kalkstensfliser er de blødeste i naturstensfamilien. Den ensartede, mælkehvide basisfarve på Cleopatra Light-kalkstensfliserne udstråler elegance af høj kvalitet uden at dominere rummet. Finishen, der ser brugt ud, skaber også en blød barfodsfølelse. Kalkstenen Royal Beige er noget mere spændende med sine cremebeige farvegradueringer og tumlede overflade, som gør naturstensgulvet til et særligt delikat fodkærtegn.
Azur bluestone-plader til udendørs brug har et unikt udseende og en unik finish. Med sin blålige farve og naturlige stenstruktur med individuelle indeslutninger er vietnamesisk blåsten et blikfang i sig selv. Højdepunktet er dog finishen, som giver disse kalkstensplader et udseende som designerjeans.
Sandsten: den originale
Sommerlig strandfølelse eller harmonisk underdrivelse? For mange er sandstensplader i sommerfarver som solrige Yellow Mint eller Modak i røde toner indbegrebet af et middelhavsnaturstensgulv til udendørs brug.
Men trendfarven grå fås også i den typiske kløvede sandstensstruktur: Kandla Grey er en moderne sandsten, men med sin homogene grå tone kan den også godt kombineres i en klassisk stil.
Granit: den klassiske
I mange tilfælde findes klichéer ikke uden grund: Granitplader og granitfliser har ikke uden grund ry for at være meget modstandsdygtige som hård sten. Med sine typiske peber- og saltkorn bruges granit ofte som en robust bordplade i moderne køkkener. Men granitgulve er også en imponerende klassiker blandt naturstenstyper på terrasser: I harmonisk grå inviterer mange granitplader dig til at skabe et moderne eller helt individuelt terrassedesign. Urban Grey Line-granitplader er mere ekstravagante takket være deres lineære struktur med en subtil glitrende effekt, når de udsættes for sollys. Deres udseende gør dem særligt velegnede til et moderne udendørs område. Ideelle betingelser for at bruge disse stenplader til udendørs design!
Marmor: Den ædle af slagsen
Blandt gulvbelægninger af natursten er marmorgulve helt klart den natursten, der står for luksus og et særligt elegant interiørdesign af høj kvalitet. Polerede marmorfliser blev ofte brugt til prestigefyldte haller og rum på grund af deres glans. Er marmorgulvet blevet lidt kedeligt med tiden på grund af kraftig brug? Et specialfirma kan genskabe den gamle glans ved at slibe og polere med specialmaskiner.
Men stenen er også efterspurgt til udendørsarealer: Marmorplader som Afyon Grey imponerer ikke kun med deres typiske overskyede marmorering i trendy grå, men også med en finish i brugt look, der giver den ret luksuriøse natursten en god dosis nonchalance.
Kvartsit: den usædvanlige
Design "Made by Nature" - et naturstensgulv af kvartsit fanger øjet på grund af naturstenens ofte usædvanlige udseende. Ud over en hård stenstruktur har kvartsitfliser som Deoli Green unikke glitrende effekter, der giver gulvet og væggen en dyb struktur.
På udendørsarealer er robuste kvartsitplader i form af dynamiske polygonale plader stadig populære, da de ikke kun er dynamiske og visuelt tiltalende, men også ekstremt robuste.
Pleje og rengøring? Nemmere end du tror!
Som med mange andre gulvbelægninger er vedligeholdelsen af et naturstensgulv uproblematisk: Fej blot groft snavs af indvendigt og udvendigt, eller rengør med rent vand. Hvis du har brug for lidt mere: Brug et aftørringsprodukt, der er designet til natursten.
Brug for ekstra beskyttelse? Vi anbefaler at imprægnere natursten både indvendigt og udvendigt. Hvorfor det? For at forhindre væsker, fedt, olier osv. i at blive absorberet i stenen, så de blot kan tørres af.
Man bør generelt afholde sig fra at bruge sure og meget slibende rengøringsmidler på alle naturstensgulve. Det er bedre at bruge mildt alkaliske, neutrale rengøringsmidler. Få mere at vide om rengøring af naturstensfliser og rengøring af terrasseplader her.
Lægning af naturstensgulve: Praktiske tips til indendørs og udendørs brug
Med lidt knowhow og fingersnilde kan du lægge dit eget naturstensgulv! Vi har samlet et par praktiske tips til dig.
1. Bland for at få et harmonisk helhedsudtryk:
Uanset om det er væg eller gulv: Bland og match for at få den ønskede effekt. Bland fliser og terrasseplader fra forskellige paller.
2. Altid: imprægnering:
Gør rengøringen endnu nemmere efter lægning og lader væsker perle op på overfladen. For optimal beskyttelse skal du imprægnere mindst hvert fjerde år. I mere belastede områder oftere, hvis det er nødvendigt.
3. Tag højde for spild:
Praktisk erfaring lyver ikke: Du skal regne med 10 % spild til eventuelle reserver. Det afhænger også af rummets størrelse og dimensioner: Flere hjørner betyder ofte flere afskæringer.
4 Kombineret installationsmetode:
For at opnå den bedst mulige vedhæftning til gulvet og for så vidt muligt at undgå luftlommer under fliserne skal du lægge natursten indendørs ved hjælp af den kombinerede metode. Det betyder, at både afretningslaget og bagsiden af fliserne smøres med fliseklæb.
Lægning af fliser indendørs
Der er også et par særlige tips til hver enkelt natursten. Du kan finde artikler om dette i vores lægningsserie.
Vejledningerne til travertinfliser og skiferfliser viser læggeprocessen trin for trin: alt fra grunding og imprægnering til grundlæggende rengøring vises og forklares.
For mere erfarne håndværkere, men også for begyndere, er lægning i haven en god introduktion til emnet gulvlægning.
Lægning af travertinfliser i romersk forbandt
Lægning af terrasseplader udenfor
Her er et par meget grundlæggende tips og råd til lægning af naturstensgulve udenfor:
Du kan vælge mellem en bundet (fast) installation med fliseklæb eller en ubundet (løs) installation uden at lægge mørtel. Løs lægning i et gruslag er især populært til sandstens- eller travertinplader. Det er billigt og relativt nemt at gennemføre, selv for begyndere. Hvilken mulighed du vælger, afhænger af personlige præferencer, designideer og den natursten, der skal lægges.
Du kan læse en omfattende oversigt over lægningsmuligheder for naturstensgulve udendørs i vores artikel Lægning af naturstensplader.
Har du ikke mod på at lægge dine gulvfliser selv, eller synes du, at du har to venstrehænder? Vi har et par praktiske tips til at hjælpe dig med at finde en installatør!
Alle tekniske råd i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.