Forsegling af natursten
Der er et par ting at overveje
Når naturstensgulvet er lagt i dit hjem, bør du tage dig tid til at tænke på at beskytte fliserne eller terrassepladerne, før du nyder atmosfæren af natursten. Lidt skødesløshed kan efterlade grimme pletter, som ofte irriterer dig i mange år fremover. Ved at forsegle natursten kan du f.eks. undgå sådanne gener!
Natursten: Forsegling eller imprægnering?
To foranstaltninger til beskyttelse af naturstensgulve forveksles ofte med hinanden: Forsegling af natursten er noget andet end imprægnering, selv om begge behandlinger tjener til at reducere synligheden af pletter på natursten. Ved imprægnering danner midlet ikke et lag, det trænger ind i stenen og reagerer der i kapillarsystemet. Dampdiffusionskapaciteten bevares derfor; væske kan trænge ind i stenen og også slippe ud igen. Hvis man forsegler naturstenen, dannes der et skinnende eller mat lag på gulvet, som reducerer stenens evne til at ånde. Flydende stoffer kan så hverken trænge ind i stenen eller slippe ud.
Forsegling af natursten har også ulemper
Det er selvfølgelig en fordel, hvis væsker ikke kan trænge ind i stenen i første omgang. Det reducerer i høj grad pletter, og det sparer en masse besvær, især med rødvin, olie og kaffe. Der er dog et par begrænsninger, man skal være opmærksom på, når man forsegler natursten. Forsegling kan få farven på dit gulv til at virke meget mere intens, som om gulvet er vådt eller fugtigt. Du øger også risikoen for at glide. Hvis du forsegler natursten, der har gennemgået en særlig skridsikker behandling, kan denne effekt blive ophævet. En anden ulempe er inkluderet i fordelen ved uigennemtrængelighed for vand: Hvis der er fugt i naturstenen, kan den ikke slippe ud. Det kan føre til frostskader og misfarvning, især på udendørsarealer, hvilket man faktisk ønsker at forhindre med en fugemasse til natursten.
Hvilken natursten skal forsegles?
Hvordan ved jeg, hvilken natursten der er egnet til forsegling? I princippet er denne behandlingsmetode velegnet til sten med åbne porer. På grund af deres struktur er de særligt modtagelige for tilsmudsning og mosvækst. Da vand kan trænge dybt ind i naturstenen, er frostskader et andet potentielt problem.
Hvis du vil tjekke, om du skal forsegle granit, sandsten osv., er det meget enkelt: Dyp en hvid bomuldsklud i vand, og læg den direkte på stenen. Se nærmere på kluden efter ti minutter: Hvis der er synlige pletter i den hvide klud, er det tilrådeligt at forsegle naturstenen.
Forsigtig: Ikke alle typer af f.eks. granit er egnede til forsegling; hvis du forsegler en natursten, der ikke kræver denne behandling, kan du påvirke overfladens udseende negativt. Spørg en specialist, hvis du er i tvivl!
Et sidste tip: Følg altid producentens anvisninger, når du forsegler din natursten. Som hovedregel skal naturstenen være helt ren og tør, så hverken snavs eller fugt bliver fanget i materialet. Vi ønsker dig held og lykke!
Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.