Travertinmosaik Medium Kyros tumlet

Installation af facadesten i natursten

Vi viser dig, hvordan du kan fremtrylle din egen naturstensmur!

Travertinmosaik Medium Kyros tumlet

Generelle regler

Stenene skal lægges vandret. Den lange side skal være vandret, og den korte side skal være lodret. Brug et vaterpas!

Murstenene skal være forskudt. Lodrette fuger må aldrig strække sig over to sten.

Mursten til vægbeklædning lavet af natursten
Hele væggen er beklædt med Scabas-mursten

Trin 1: Forberedelse af væggen

Før du installerer naturstensmursten, skal du forberede væggen. For det første skal du forberede den væg, som facadestenene skal lægges på. Sørg for, at væggen er ren, fri for støv og fedt og stabil. Læs producentens anvisninger for det klæbemiddel, du bruger. Marker derefter det nøjagtige område på væggen, hvor du vil installere naturstensmurstenene. Brug et vaterpas for at undgå ujævne overflader.

Trin 2: Test installationen på gulvet

For at sikre, at din naturstensfinér skaber det ønskede helhedsindtryk efter installationen, anbefaler vi en prøveinstallation. Læg først et område på to til tre kvadratmeter ud på gulvet. Det vil give dig et første helhedsindtryk af den fremtidige vægbeklædning. Arranger stenene, så de skaber et harmonisk helhedsindtryk for dig. Det vil give din naturstensbeklædning det ønskede udseende. Det gør du ved at blande stenene fra de forskellige leveringskasser. Dette forberedende arbejde gør det også lettere for dig at montere stenene på væggen bagefter.

Trin 3: Påfør limen på væggen

For at sikre, at naturstenene bliver på plads, skal du selvfølgelig bruge lim. Bland limen efter producentens anvisninger, og fordel den derefter jævnt over væggen med en murske. Tykkelsen skal være ca. 1-1,5 cm. Det er vigtigt, at limen ikke tørrer, før naturstenen placeres ovenpå. Hvis du skal dække et meget stort område, skal du derfor kun påføre lim på en lille del af væggen ad gangen. Fjern eventuelt tørret klæbemiddel.

Trin 4: Lægning ved hjælp af buttering-floating-metoden

For at sikre, at din naturstensfinér holder i lang tid , anbefaler vi buttertering-floating-metoden. Det sikrer, at naturstenen lægges uden hulrum. Det er helt afgørende for alle typer natursten. Til dette formål påføres lim både på væggen (som beskrevet ovenfor) og på selve naturstenen. Dette er især vigtigt udendørs på grund af frostbestandigheden!

Før klæberen påføres stenen, skal naturstenen rengøres med en børste eller ved at dyppe den kortvarigt i vand. Tryk naturstenen, der er belagt med klæbemiddel, mod væggen, og bevæg den lidt frem og tilbage. Dette vil sikre en hulrumsfri installation, så du kan nyde din naturstensforblænding i lang tid!

Hvis du ikke lægger stenen uden fuger, må fugerne højst være 1-1,5 cm brede. Desuden skal du fjerne eventuel klæber, der måtte stikke ud, før du lægger den næste sten.

Uanset om det er med eller uden fuger, skal du altid huske at forskyde stenen, når du lægger den! Det er helt afgørende, når man lægger natursten!

Trin 5: Fugning

Det er især vigtigt at fuge til natursten. Fugemasser i forskellige farver fås hos specialforhandlere. Tænk over, hvilken fugemasse du foretrækker til din naturstensmursten. Vælg altid en fugemasse med bred fuge til udendørs områder på grund af frostbestandigheden! Ellers kan der opstå revner.

Fyld fugemassen i de 1-1,5 cm brede fuger ved hjælp af en pressepose. Du kan bruge pressesækken eller en spredespids for at forhindre, at fugemassen kommer op på naturstenens overflade og farver den.

Så snart fugemassen er tør, kan den bearbejdes igen. Vær opmærksom på, at forskellige fugemasser kan have meget forskellige tørretider! For at komprimere fugen kan du bruge en metalspatel eller blot en knækket trægren. Metoden med trægrenen giver din naturstensmursten et mere rustikt præg.

Trin 6: Den sidste finish

Brug til sidst en børste til at fjerne eventuelle rester af fuger fra væggen. Brug aldrig en stålbørste for at undgå at beskadige fugen! Du kan nu også imprægnere naturstensmuren for at beskytte den mod tilsmudsning.

Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.

Sidst opdateret:27-11-2020
Foto af Maitreya Dittmers, medlem af redaktionen
Forfatter:
Maitreya Dittmers
er medlem af stonenaturelles online-redaktion. Hun informerer om aktuelle boligtrends, spændende baggrundsviden, attraktive looks med fliser og plader og holder dig opdateret med stonenatureller på de sociale netværk.