Lægning af natursten
En oversigt
Har du nogensinde tænkt på at lægge din egen natursten? Det, der ved første øjekast kan virke som en umulig opgave, er ikke så svært med de rigtige tips. Hvis du husker et par grundlæggende ting, kan du kaste dig ud i dit eget gør-det-selv-projekt uden frygt!
Valget af materiale
Før du begynder at tænke på at lægge natursten, skal du forberede materialet. Det starter med bestillingen: Læg 10 % til det område, der skal lægges, da selv terrasseplader går i stykker fra tid til anden . Sorter især uregelmæssigt strukturerede eller farvede naturstenstyper inden lægning for at opnå et attraktivt samlet udseende. Det er altid bedst at blande materiale fra forskellige kasser. Tænk også over, hvilket mønster du vil bruge som rettesnor, når du lægger dem. Hvis det er nødvendigt, kan det udlægges på prøve uden mørtel, så du ikke er under tidspres, når du lægger det. Det kan være nødvendigt at skære i naturstenen, f.eks. hvis du planlægger udsparinger til rør, fremspring eller lignende. Sørg for at tage dig god tid til at planlægge det hele, før du lægger det!
Tynd, medium eller tyk seng?
Der findes forskellige metoder afhængigt af naturstenens form, størrelse og type. Tyndbedsmetoden er velegnet til fliser med en tykkelse på op til 15 mm. Materialet skal også være kalibreret, dvs. alle fliser skal have samme tykkelse, og det er ikke nødvendigt at kompensere for forskelle, der skyldes, at mørtlen kun er 5 mm tyk. Med centerbed-metoden kan man derimod kompensere for sådanne dimensionsafvigelser ved hjælp af den 5-20 mm tykke mørtel. Hvis du lægger naturstensplader udendørs, anbefaler vi grusbedsmetoden, men vi vil også gerne introducere dig til tykbedsmetoden, som kan bruges til at lægge f.eks. polygonale plader. Med denne lægningsmetode behøver underlaget ikke at bestå af et undergulv, og den høje mørteltykkelse betyder, at dimensionsafvigelser kan udjævnes ideelt. Tykbedsmetoden garanterer den højeste frostbestandighed, da gulvet har større elasticitet på grund af den høje mørtelmasse.
Et par sidste tips
Hvis du lægger natursten udendørs, skal du først sikre dig, at alle materialer er frostsikre. Et fald på 2-3 % sikrer afledning af smeltevand og regnvand og er afgørende, hvis man vil undgå vandopstuvning og dermed frostskader og misfarvning. Når du fuger, kan du vælge mellem smalle (1 - 5 mm) og brede (5 - 25 mm) fuger. Afhængigt af bredden kan det samlede udseende af den udlagte overflade variere: Smalle fuger ser elegante og moderne ud, mens bredere fuger udstråler rustikhed. Husk også at sørge for tilstrækkelige dilatationsfuger og bevægelsesfuger i kanten af det område, der skal lægges! Når den lagte overflade er rengjort og tørret, kommer det sidste trin: imprægnering. Den påføres naturstenen med en klud og beskytter den mod tilsmudsning.
Hvis du vil have flere tips, kan du læse vores artikler om at lægge natursten indendørs eller om at montere natursten. Vi ønsker dig held og lykke!
Alle tekniske råd i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensmontør har.