Fra sandstensterrassen: udsigt over haven

Lægning af naturstensplader

Alt hvad du behøver at vide om at lægge terrassefliser

Fra sandstensterrassen: udsigt over haven

Slap af og slap af: Efter arbejde eller i weekenden kan du tage dig tid til at slappe af på din egen terrasse, som er et sted, hvor du kan trække dig tilbage og føle dig godt tilpas. Den anden stue kan designes individuelt og med naturlig charme ved hjælp af natursten. Men hvordan lægges naturstenspladerne på terrassen? Hvilke installationsmuligheder er der, og hvilke fordele giver de?

Vi giver dig et overblik og fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om lægning af terrasseplader!

Naturlige terrassefliser
Nærbillede af lyse Medium Select travertinplader

Elsker du DIY og er en absolut DIY-fan? Det er ikke svært at lægge naturstensplader! Med lidt dygtighed, praktisk knowhow og vores praktiske tips er du godt rustet til dit eget byggeprojekt. Hvis du er usikker og hellere vil lægge dit byggeprojekt i hænderne på en professionel: Der er masser af professionelle havedesignere og gallaentreprenører, som kan lægge dine naturstensplader professionelt på stedet!

Terrasseunderbygning: Oprettelse af et frostbeskyttelseslag

Foto af en pladevibrator på en byggeplads, der bruges til at komprimere det ballastholdige bærelag
Det ballasterede bærelag komprimeres med en pladevibrator.

En ting ad gangen til stenterrassen: Terrassens underkonstruktion skal forberedes optimalt. Det omfatter afmærkning af terrasseområdet, udgravning af jorden, komprimering af jorden og etablering af et frostsikringslag. En god underkonstruktion er vigtig for at sikre, at terrassen er og forbliver holdbar, frostsikker og vandgennemtrængelig.

Læs mere om underkonstruktioner til terrasser her

Hvis du vil lægge terrasseplader på en eksisterende betonoverflade, er underkonstruktionen ikke et problem for dig. Læs videre på 3 "Lægning af terrasseplader på en betonplade".

Flere blåstensplader på en palle
Blåstenspladerne er klar til at blive lagt

Det er godt at vide: Når du lægger naturstensplader udendørs, kan du vælge mellem en fast installation (lægning af natursten med enkeltkornsmørtel eller fliseklæb), en såkaldt løs installation (ikke-limet variant uden udlægning af mørtel) og en delvist limet installation, hvor pladerne lægges i et leje af skærver og fuges. Hvad du vælger, afhænger af dine personlige præferencer, designideer og den sten, der skal lægges. I de fleste tilfælde anbefaler vi delvist limet lægning, som kombinerer fordelene ved fast og løs lægning.

Info: Fordele ved installationstyperne

Løs lægning er en populær og ofte anvendt metode til at lægge naturstensplader, da den er billig og nem at håndtere. De enkelte plader kan også lettere udskiftes på et senere tidspunkt, hvis det er nødvendigt. Fast lægning er meget velegnet til plader med større dimensionelle tolerancer. De lukkede fuger gør terrassegulvet særligt nemt at vedligeholde, da planterester og myrer ikke kan sprede sig. Den delvist limede lægning af terrasseplader, som vi anbefaler, er lige så nem at udføre som den løse lægning, da pladerne også lægges i et leje af skærver. Til det formål er de på forhånd belagt med fliseklæb på bagsiden, så de griber godt ind i grusbedet - for et fast greb. Som med den faste installation involverer den delvist limede installation også fugning, hvilket sikrer et pænt samlet udseende.

Lægning af terrasseplader på grusunderlag

Mand lægger blåstensplader i et leje af skærver
Med lidt dygtighed og ekspertise er det ikke raketvidenskab at lægge natursten!

Hvis du har forberedt underlaget til terrassen med et frostsikringslag, har du nu to muligheder for at gå videre: For det første kan du lægge terrassepladerne løst i et leje af skærver, eller for det andet kan du vælge en fast installation i enkeltkornsmørtel.

Hvad er forskellene og fordelene her? Lad os se nærmere på varianterne:

Løs lægning på grus og skærver: enkelt og billigt, uden at lægge mørtel!

Hjemlige fordele ved den løse lægningsmetode: Pladerne kan nemt udskiftes når som helst. Pladerne lægges på det nivellerede underlag og justeres.

Det er billigt og enkelt at lægge naturstensplader på et bærelag af grus. Flis af høj kvalitet (normalt granit eller basalt) anbefales til naturstensplader. Du kan nemt forebygge risikoen for misfarvning (udblomstring) af terrassepladerne på denne måde.

Yderligere fordele ved denne type installation:

Kan du ikke lide huller eller fuger, der er for dominerende? Intet problem: Når du lægger naturstensplader i et flisebed, kan du lægge plader med en tumlet kant, der er "presset" (stødfuge). Hvis kanterne er savede, anbefales en fuge på ca. 5 mm for at undgå eventuelle mindre afskalninger.

Blågrå kalkstensplader i et leje af højkvalitetsskærver
En almindelig lægningsmetode i udendørs områder: Blaustein Azur på et grusunderlag lavet af højkvalitetsskærver

Lægning på grus og skærver: 3 praktiske tips og interessante fakta

  1. Et gruslag bruges som underkonstruktion og højkvalitetsskærver (f.eks. granit eller basalt) som bærelag.
  2. Skab en hældning mellem hus og have: 2-3% er ideelt til udendørs naturstensplader.
  3. Så terrassepladerne ikke begynder at skride: Lav en terrassekant og planlæg også for forbindelsesfuger. Her kan man bruge kantsten til at skabe en visuelt fremhævet kant. Det er muligt at lave en "usynlig" kant, hvis man f.eks. lægger den yderste række plader fast i drænmørtel eller laver en mørtelkile.

Læs mere om løs lægning af naturstensplader på et grusunderlag her.

Delvis limet udlægning af terrasseplader

Delvist bundet lægning er lige så let at udføre som løs lægning. En af fordelene er, at pladerne ligger meget fast i grusbedet og ikke "vipper". Desuden er de fuget med en vandgennemtrængelig drænfuge - det forhindrer ukrudtsvækst og myrer og giver et pænt helhedsindtryk. Delvist bundet udlægning udføres i første omgang på samme måde som løs udlægning. Den delvist bundne lægningsproces begynder, når laget af skærver er lagt. Fliserne smøres på bagsiden med fliseklæb ved hjælp af smøremetoden og lægges i flisebedet. Derefter fuges de med et viskoplastisk fugemateriale (f .eks. det anbefalede Sopro Solitär F 20), hvorefter de rengøres og imprægneres. Du kan finde flere oplysninger og trinvise instruktioner i vores artikel i magasinet Delvis limet lægning af terrasseplader.

Installatøren belægger bagsiden af stenen med klæbemiddel til lægning med enkeltkornsmørtel på ballastbasislag
En fast installation er især velegnet, når naturstenspladerne har forskellige tykkelser.

Fast installation: Anbefales især til naturstensplader i forskellige tykkelser

Ved denne variant af lægning på et gruslag bindes naturstenspladerne fast med lægningsmørtel/enkeltkornsmørtel, og derfor kaldes det ofte for fast eller bundet lægning.

Den er velegnet til både lige og ulige tykke plader. Til sandstensplader med en ru underside anbefaler vi fast lægning på et grusunderlag og selvblandet drænmørtel.

Du kan læse mere om fast lægning på et grusunderlag her.

Lægning af terrasseplader på en betonplade

Ved en ansigtsløftning eller nyanlæg af en terrasse er der ofte allerede en betonplade, som skal dækkes med naturstensplader. Det gælder også her: Glem ikke en hældning på 2-3 % til vandafledning. Manglende hældninger kan skabes med udjævningsmørtel. Vigtigt, hvis naturstensplader lægges på beton: Betonpladen skal så beskyttes mod opstigende fugt nedefra (f.eks. ved hjælp af limet vandtætning). En drænmåtte, der lægges direkte på den forseglede betonplade, leder vandet væk og giver ikke mulighed for frostpåvirkninger og lignende.

Også her kan man vælge mellem løs lægning (i et leje af skærver, uden fugning), delvist bundet lægning (i et leje af skærver med fugning) og fast lægning (i et leje af mørtel med fugning) Der er også en anden mulighed for at lægge terrasseplader af natursten på sokler eller mørtelposer på betonplader. Med denne variant skal man dog være opmærksom på, at ikke alle natursten er egnede til denne type installation, men hovedsageligt hårde sten som granit, basalt eller kvartsit.

Læs mere om lægning på betonplader her.

Lægger på piedestaler

Dette er en metode til at lægge på en betonplade, som er særligt velegnet til altaner eller tagterrasser, da der her skal spares vægt. Underlagsmateriale som skærver eller grus kan undværes. Naturstenspladerne lægges på støtter i kanten af pladerne. Denne metode er især velegnet, hvis der allerede er et underlag (f.eks. beton). En yderligere fordel ved dette specielle design er, at de enkelte plader let kan udskiftes, hvis det er nødvendigt, hvis de er lagt på sokler.

I øvrigt er denne type installation et alternativ til alle firkantede plader og til plader med lave tolerancer. Den er meget populær på altaner eller tagterrasser, da den sparer plads og vægt og er meget nem at håndtere.

Flere oplysninger om lægning på sokler.

Fugning af terrasseplader

Kat sidder på Yellow Mint-sandstensplader i skyggen
En vandgennemtrængelig belægningsfuge ser godt ud og har praktiske fordele!

Det er et designtrick og ofte prikken over i'et, når man lægger naturstensplader: at fuge terrassepladerne. Ud over fugefarven kan bygherren vælge mellem en fast fuge og en løs fuge. Under alle omstændigheder skal der planlægges en tilstrækkelig tilslutningsfuge ved kanten af belægningsfladen og om nødvendigt ekspansionsfuger for at forhindre mulige spændingsskader.

Hvad er forskellen? Ud over personlig smag og visuelle præferencer har begge varianter forskellige fordele: En drænfuge forsegler fugen med en vandgennemtrængelig fugemørtel, så ukrudt ikke er et problem i belægningen, men vandet stadig kan løbe væk.

Yderligere fordel: En fast fuge er lettere at rengøre, da intet materiale vaskes ud af vind og vejr.

Praktisk tip: Tromlede naturstensplader lægges med stødfuge (presset). En fuge anbefales til terrasseplader med savede, retvinklede kanter (afhængigt af underlagets beskaffenhed og lægningsmetoden) for at forhindre eventuel splintring ved kanterne. I praksis udelades en fuge dog ofte af visuelle årsager. Dette er så en speciel konstruktion. Fugebredden bruges dog ofte som et designelement til at understrege gulvets rustikke, originale effekt, især i rustikke terrassedesigns.

Mere om fugning af terrasseplader af natursten.

Hvad er en installation med tyndt/middelt/tykt lag?

Fugekryds som afstandsstykke mellem to skiferfliser
Et godt valg til at lægge formstabile fliser indendørs: tyndbedsmetoden.

Hvilken fast lægningsmetode skal man bruge, når man lægger natursten? Selve naturstenen, dens dimensionsnøjagtighed og det respektive format bestemmer valget og har en effekt på højden af mørtelbedet. Lægning i et tyndt leje er førstevalget til natursten og porcelænsstentøj indendørs, hvis der skal lægges normalt store eller små formater og formstabile fliser.

Godt at vide: Denne type lægning bruges ikke udendørs.

Lægning i centerbed er det bedste valg, hvis der skal kompenseres for større tolerancer, eller hvis man arbejder med store formater. Mørtelbedet er her normalt mellem 5 og 20 mm. Og et tykt lag? Denne type installation er mindre almindelig i den private sektor i dag, da den er mere tidskrævende og mere omkostningskrævende på grund af den større mængde materiale, der bruges, og den større vægt, den lægger på gulvet. Fordelen ved denne type installation er, at selv meget ujævne undergulve kan behandles godt med denne type installation.

Læs mere om tyndbund, mellembund og tykbund her

Designtrick: Lægning af mønster

Terrasse fotograferet ovenfra Travertin Medium Select
Stor effekt takket være et sofistikeret mønster: travertinplader i romersk bindingsværk!

Lægningsmønsteret bidrager afgørende til den samlede effekt, både inde og ude. Det særlige romerske bindingsværksdesign er meget populært, hvis du vil give din terrasse og dit udendørsområde et mere middelhavspræget præg eller sætter pris på det geometriske raffinement i dette multibindingsdesign. Lægningen af polygonale plader (polygonale plader), der også er et specielt design, er mere livlig og har også en middelhavskarakter. Men når det kommer til lægningsmønstre, gør puristiske klassikere som krydsfuger, der er foreskrevet af DIN for udendørsarealer, også en god figur. Offset-specialdesigns er også populære (f.eks. halvfuge eller tredjedelsfuge). Hvilket format og lægningsmønster, du i sidste ende vælger, er helt op til dig.

Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en fagligt kvalificeret naturstensinstallatør har.

Sidst opdateret:31-07-2024
Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.