Slotsterrasse med søjler af natursten og naturstensplader af travertin som gulvbelægning

Den romerske føderation

Et mønster af succes med karakter

Slotsterrasse med søjler af natursten og naturstensplader af travertin som gulvbelægning

Det er moderne, men har historie, tilsyneladende vilkårligt, men skjuler et system. Det populære og sofistikerede romerske lægningsmønster kombinerer ubesværet tilsyneladende modsætninger.

Oplev fliser af natursten
Kundefoto: Heidelberg Slots vinkælder; travertinplader Medium set fra siden

En romersk binding - hvad er det?

Den romerske binding er et klassisk lægningsmønster, der allerede blev brugt i oldtiden. Det består af mindst tre fliser eller terrasseplader i forskellig størrelse.

Det er kendetegnet ved, at det lagte geometriske mønster ikke er tydeligt ved første øjekast, men først afslører sit system ved nærmere eftersyn.

Video: Grundlæggende viden om den romerske føderation

Et system i tilsyneladende kaos. Naturstenseksperter forklarer fordelene ved det romerske bånd.

Systemet i tilsyneladende kaos - The Roman Association

Kundefoto: Heidelberg Slots vinkælder; travertinplader Medium set fra siden
Et fortryllende samspil mellem beige og cremefarvede toner: Klik her for at gå på opdagelse i Travertine Medium!

Det, der ved første øjekast ser ud til at være et ret tilfældigt arrangement, er faktisk baseret på et sofistikeret system, der følger simpel geometri.

Men hvorfor lægge sådan et tilsyneladende kompliceret "vildt" mønster, når det kunne være enklere?

Svaret er: økonomi og praktisk anvendelighed! Der kan spares på materiale- og byggeomkostninger. Desuden kunne stenene ikke skæres præcist i gamle dage på grund af mangel på egnede værktøjer.

Den romerske bandage med 4 formater

Grafik af det romerske båndlægningsmønster
De forskellige formatstørrelser giver overfladen en charmerende middelhavseffekt

Der er forskellige typer af romersk obligation med 3, 4 eller 5 formater. Den romerske bindingsværksvariant med fire formater er den mest populære designmulighed.

Et sæt med 6 fliser (indendørs) eller plader (udendørs) danner grundmønsteret. Det er vigtigt at planlægge på forhånd, hvordan fliserne skal placeres, så man undgår fejl ved lægningen senere.

Ud over krydsfuger bør der heller ikke være for lange, gennemgående fuger, og der bør ikke placeres mere end to plader af samme størrelse ved siden af hinanden. Den markante effekt af det romerske bånd ville gå tabt ved dette brud.

Info: Sæt med fliser eller plader i et romersk bånd har ofte ikke en skåret fuge. Hvis de lægges med en fuge, skal alle fliser eller plader trækkes lidt fra hinanden. De forskellige fugebredder, der opstår, understreger yderligere den rustikke effekt af det romerske bånd.

Download: Planlægningshjælp til romersk forbandt med 4 formater (PDF).

Et puslespil, der passer

Et nærmere kig på oplysningerne om kantlængde gør det klart, at alle kvadratiske og rektangulære formater passer sammen som et stort puslespil. Det betyder, at flere grundelementer nemt kan placeres ved siden af hinanden. Det resulterende grundmønster kan gentages i større områder og sikrer et harmonisk flow på tværs af hele gulvfladen.

Et puslespil, der passer

Download: Planlægningshjælp til romersk forbinding med 4 formater (PDF).

Et nærmere kig på oplysningerne om kantlængde gør det klart, at alle kvadratiske og rektangulære formater passer sammen som et stort puslespil. Det betyder, at flere grundelementer nemt kan placeres ved siden af hinanden. Det resulterende grundmønster kan gentages i større områder og sikrer et harmonisk flow på tværs af hele gulvfladen.

"Big Set" romersk bandage med 4 formater

Grafik af den romerske forening med de enkelte flisestørrelser

Big is beautiful - storebroderen til den romerske forbinding er særlig effektiv på store pladser og i prestigefyldte rum.

Download her: Planlægningshjælp romersk forbinding "Big Set" med 4 formater (PDF).

Romersk bandage med 5 formater

Specialartikel Ganit polygonale fliser Mundo grå

Ikke så stort som "Big Set", men med det ekstra 60x60-format stort nok til hurtigt at udfylde store områder, er den romerske bandage med 5 forskellige formater. Denne variant opnår en effekt på store områder uden at virke for ensartet.

Forresten: Den rette vinkel er ikke et dogme med det romerske bånd. Polygonale plader kan også bruges, som vist på billedet (til højre).

Download her: Planlægningshjælp til romersk forbandt med 5 formater (PDF).

Romersk gitter med 3 formater

Mindre er mere - det gælder også for denne brolægningslignende variant af den romerske binding. "Få formater skaber et roligt mønster," siger naturstensekspert Detlev Hill. Stier og overflader kan designes særligt godt på denne måde. Kantforholdene er de samme, men i modsætning til 4-formede bånd mangler 60x40-formatet her.

Download her: Planlægningshjælp romersk forbandt med 3 formater (PDF).

Tips fra professionelle fliselæggere til indendørs og udendørs brug

Flisemurer Stefan Sieber, som har lagt romersk bundne fliser mange gange, afslører, hvad du skal huske på, når du lægger dem både indendørs og udendørs:

Før lægning:

Nogle gange går ting i stykker, eller der er lidt mere spild. For at du ikke skal stå tomhændet tilbage i det tilfælde, er det en god idé at planlægge med ca. 10 % flere fliser eller plader.

Når du lægger indendørs:

Hvor skal jeg begynde at lægge i et rum?

Når du har opmålt rummet, skal du begynde at lægge i midten i jævnt fordelte trin, så bindingen ender jævnt på alle fire sider af rummet.

Skal jeg bruge en murersnor til fugerne?

Nej. Jeg bruger en stor vinkel, en normal fliseafstand og et to-tre meter langt vaterpas for at sikre en præcis fuge.

Skal jeg følge skabelonen nøjagtigt, når jeg lægger fliserne?

Ja, du må under ingen omstændigheder lægge fliser "i det blå", for så går det galt. Jeg har et lægningsmønster i hovedet, som jeg altid gentager.

Hvor mange sæt tager du til et arbejdstrin?

Jeg åbner 10 til 15 sæt ad gangen og lægger de forskellige formater i en bunke.

Tager du sæt fra forskellige kasser som foreskrevet?

Det kommer an på det: Hvis omstændighederne på byggepladsen tillader det - ja. Ellers bruger jeg den farveblanding, der kommer ud af en kasse.

Hvad skal man være opmærksom på ved kanterne af det område, der skal lægges?

Fliserne skal skæres til her. Fliserne markeres med en blyant på det rette sted og skæres derefter til med en vådskæremaskine. Fliserne vendes derefter om, så blyantmærket vender nedad mod væggen.

Hvor brede skal fugerne være?

Fuger er ikke inkluderet i en binding og varierer i størrelse. For at sikre, at alt passer sammen og ser harmonisk ud i sidste ende, gøres fugerne større. I stedet for 3 mm er der f.eks. en 6 mm fuge. At fugerne er forskellige i bredden, kan ikke ses i den færdige binding.

Hvad gør jeg, hvis fliserne er af forskellig tykkelse?

For at kompensere for forskellige flisetykkelser skal der påføres lidt mere naturstensklæber på bagsiden af fliserne.

Opbevarer man fliserne indenfor, før de lægges, så de kan "akklimatisere" sig?

Ja, især om efteråret eller vinteren ville jeg opbevare dem i kælderen eller garagen. Hvis fliserne f.eks. er frosset sammen, kan jeg ikke arbejde med dem

Hvem opfandt det? Romerne?

At skabe noget for evigheden - det er enhver kunstners drøm. Men det er ikke kun musikere og forfattere, der stræber efter at skabe noget varigt. Bygmestre og arkitekter har efterladt sig imponerende vidnesbyrd om deres kunst, som stadig præger byer og kulturer i dag og gør dem umiskendelige. Romerne var sande mestre i deres fag. For godt 2000 år siden satte de standarder med deres viden og håndværk, som rakte ud over Romerriget og tiden. Navnet antyder også, at den romerske føderation i oldtiden havde sin oprindelse i Romerriget eller i det mindste lokalt i det, der nu er Italien. Der er dog ikke noget vandtæt bevis for dette. Gardinet er løftet, og alle spørgsmål er besvaret? Ikke helt: Forbindelsen er også opført som et lægningsmønster i Neuffer, et standardværk for arkitekter, men uden nogen angivelse af dens oprindelse.

Tips til lægning af romersk forbandt på udendørsarealer:

  • En populær fejl: Man bruger 20x40 cm-formater til kanten i stedet for at skære 40x40 cm-plader til. I sidste ende mangler der 20x40 cm plader.
    Det nøjagtige antal formater kan ses på de lukkede pakker.
  • Lad der være plads nok! På grund af temperatursvingninger skal der være en ekspansionsfuge på ca. 1 cm i kanten mod f.eks. husmuren.
  • Natursten må IKKE rystes! Pladen vil med garanti gå i stykker.
  • Du skal tage dig god tid, når du lægger det romerske bånd. Dette lægningsmønster tager længere tid end lægning af f.eks. 40x40 cm betonplader.
  • Glem ikke hældningen: Der skal være et godt fald på 2 %, så vandet kan løbe uhindret væk.
  • Kunderne bliver ved med at spørge mig, om hullerne skal fryse til i frostvejr. Det er faktisk ikke tilfældet. Hvis stenen anses for at være frostsikker og endda er TÜV-testet, er frost ikke noget problem, hvis der er store huller i stenen.
  • Glem ikke atimprægnere! Det beskytter stenen mod pletter og ydre påvirkninger.

Et overblik: tips til indendørs og udendørs brug

Hvilke indendørs installationsmuligheder er der? Du kan finde en oversigt over installationsmulighederne i vores artikel i magasinet.

Yderligere information om udendørs lægningsmetoder:

Naturstensekspert Detlev Hill giver information om tekniske detaljer og baggrundsinformation

" Ekspansionsfugen i afretningslaget skal indarbejdes i gulvbelægningen på nøjagtig samme sted i husets indre", forklarer Detlev Hill. "Hvis man flytter fugen bare et par centimeter af visuelle årsager, risikerer man en revne på dette sted."

Paneler i formatet 20x20 cm

Selvom det mindste format i romersk forbandt ifølge DIN18332 ikke må være mindre end et minimumsareal på 0,16 m² (dvs. en plade med en kantlængde på 40x40 cm), når den lægges ubundet (løst på et underlag af grus eller skærver), har vores forskning vist, at det ofte er tilfældet i praksis, og at det ikke giver nogen problemer, som vi kender til. I denne sammenhæng henviser Expert Hill også til den mindste kantlængde på 30 cm, der er angivet i DIN-standarden.

Der opstår tolerancer under produktionen af naturstensplader. Disse er uundgåelige. Produktstandarden EN 12058 viser de tilladte tolerancer for gulvplader. For plader op til en tykkelse på 5 cm er disse +/- 1 mm (for os: også +/- 1,5 mm), hvis kantlængderne ikke overstiger 60 cm. Hvis der f.eks. kræves en nominel dimension på 20x20 cm, vil plader med en produceret kantlængde på 19,9 - 20,1 cm stadig være tilladte, da de ligger inden for boksintervallet i EN 12058.

Romersk binding: ja eller nej?

Hvad taler for dette lægningsmønster, og hvad taler imod?

"Det afhænger meget af selve valget af sten", mener arkitekt Oskar A. Waschitza, hvis tegnestue i Stuttgart har haft kontakt med romersk forbandt, primært gennem renovering af gamle bygninger.

Aftensol på sandstenspladerne Yellow Mint med en kvinde ved poolen
Solrige tider på terrassen med Yellow Mint sandstensplader

Detlev Hill støtter også dette udsagn: "Det romerske bånd er et iøjnefaldende lægningsmønster, som giver rummet eller terrassen en særlig karakter," siger Hill. "Gulvbelægningen får et "historisk" præg, især når det er en tromlet belægning med en antikveret overflade. Sten med en homogen eller let grumset overflade er særligt velegnede til denne type belægning." Han nævner travertin, sandsten og kalksten som eksempler.

Kundefoto Silver travertinplader, terrasse med opholdsområde
En terrasse, der indbyder til at blive hængende. Klik og find ud af mere om Travertin Silver.

For dem, der foretrækker et mere diskret udseende, kan sådanne belægninger også udstyres med en farvet fuge, der matcher overfladebelægningens grundfarve. Tip fra Detlev Hill: "Man skal være opmærksom på, at farvede fuger ikke er opført i DIN 18332. I forhold til de tekniske forskrifter er der derfor tale om et særligt design, som skal aftales med bygherren." Farvede, cementbaserede fuger fås i et bredt udvalg af farver fra den byggekemiske industri.

Kundefoto: Silver travertinplader, med 3 lanterner
Moderne blikfang: tumlede Silver travertinplader

Et andet aspekt, som sandsynligvis også skyldes historien, bør ikke kun glæde dem, der ønsker at spare penge. Da den romerske binding består af plader og fliser i forskellige størrelser, reducerer denne type installation spildet af råmateriale. Denne type gulvbelægning er derfor ikke kun visuelt interessant, men også økologisk fornuftig.

Tid er dog en faktor, der ikke bør undervurderes, lige fra planlægning til lægning. Den romerske binding er et meget komplekst lægningsmønster, der kræver omhyggelig planlægning og koncentration.

Fliser af porcelænsstentøj: et alternativ?

Det er helt klart et spørgsmål om smag: Hvis du vil have noget særligt autentisk, vil du vælge natursten til det romerske bånd og klart afvise keramiske fliser, selv om der er sket meget her i de senere år med hensyn til design og materiale, især for porcelænsstentøj: udseendet og følelsen af natursten bliver stadig mere realistisk. Den afgørende faktor er, hvad du kan lide!

Noter, anbefalinger og designtips

Badeværelse med Travertine Light fliser, lilla væg og fritstående badekar
Den diskrete farve på naturstensgulvet kan også fint kombineres med lyse vægfarver.

Alle natursten er forskellige - og det er ikke alle sten, der er førstevalg til romersk beklædning. Ud over travertin og marmor ser ekspert Detlev Hill generelt kalksten og sandsten som favoritter. Vores tip til et autentisk look med merværdi: Med kalksten eller travertin kan den historiske flair endda understreges med tumlede eller ciselerede kanter. Men tumlede kanter har ikke kun visuelle fordele: De minimerer også risikoen for skader, da eventuelle skarpkantede overkanter afrundes.

Arkitekt Oskar A. Waschitza har valgt natursten i enkelte rum i sit eget hjem og i udvidelsen af sin tegnestue. Hans passion for Sydtyrol afspejles i den frie struktur, der "klæder" bygningens sten. For ham er det vigtigt, at ikke kun stenen, men også lægningsmønsteret ikke betragtes isoleret, men som en del af et overordnet koncept. "Man skal altid spørge sig selv: Passer det romerske bånd egentlig til selve bygningen? Hvilket tapet, hvilke tekstiler og hvilke møbler skal jeg vælge? Afhængigt af dette kan en romersk bandage også se godt ud på moderne møbler." Farve, materiale og overflade spiller en vigtig rolle for sammenhængen i designet, både inde og ude.

Fliser og plader, der passer til det romerske bånd

Kundebillede Fliser Light i en stue med en blanding af stilarter
Et naturstensgulv, der udstråler varme. Oplev vores travertiner her!

Målestokken for alle ting...

Den opmærksomme kunde og gør-det-selv-entusiast har sikkert allerede bemærket det: Vores fliser og plader fås i både lige og ulige måleenheder. Her bruges to forskellige målesystemer: det, der almindeligvis bruges i EU i centimeter (cm), og systemet i USA, som er baseret på længdeenheden inch (in). Oplysningerne om stenene er "skæve" på grund af omregningen: 1 in = 2,45 cm. Hvorfor er begge enheder i vores sortiment? Det er produktionsrelateret og afhænger af indstillingerne på de maskiner , der skærer pladerne og fliserne. Afhængigt af hvor produktionen finder sted og i hvilket land, tilbyder vi formater i tommer eller centimeter, men det er ligegyldigt, hvilket system dine fuger i sidste ende har: Lægningsmetoden forbliver altid den samme.

Forresten: Udtrykkene "fransk mønster" og "romersk mønster" bruges til at beskrive det romerske bånd med 4 formater, især i engelsktalende lande.

Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.