Gør din terrasse af natursten vinterklar
Glæder sig hvert år til sommer på terrassen
Efterårets sidste varme dage ligger bag os, og frost, is og sne breder sig - vinteren er lige om hjørnet. Livet flytter indendørs. Heldigvis kan man sagtens udholde de kølige temperaturer foran en varmende pejs. For at sikre, at din naturstensterrasse overlever vinteren lige så godt som dig, bør du være opmærksom på spørgsmålet om frostbestandighed, når du vælger dine terrasseplader.
Gør din naturstensterrasse vinterklar: Vi viser dig, hvordan du gør det i tre trin, så du kan komme igennem vinteren og se frem til solrige somre på din terrasse.
Trin 1: Frostsikker natursten gør tricket
Forebyggelse er bedre end helbredelse: Når du vælger naturstenstype, bør du selvfølgelig generelt sikre dig, at terrassefliserne er frostbestandige. Her er vandabsorptionsevnen vigtig. Hvis den er relativt lav, som det f.eks. er tilfældet med kvartsit og granit, kan der samle sig mindre vand i stenen. Vandabsorptionsevnen alene afgør dog ikke, om en natursten er frostsikker. Det er bedst at spørge din forhandler om egenskaberne.
Vi får vores natursten stikprøvevis testet for frostbestandighed af TÜV Rheinland-Pfalz, så du ikke behøver at bekymre dig om din natursten, hvis den er lagt korrekt. Naturstenen fryses ved frosttemperaturer, der er typiske for vores klima.
Trin 2: Korrekt lagt holder bedre
Vil du gerne gøre din naturstensterrasse vinterklar? Start med installationen. Frost kan beskadige naturstensplader, hvis vand kan samle sig permanent i stenen eller på overfladen. Hvis du forhindrer dette fra starten, har du praktisk talt intet at bekymre dig om.
Det vigtigste ved lægning er at opretholde en hældning på mindst 3 %. Denne hældning er ikke synlig, men er en god måde at forhindre vand i at samle sig på overfladen og forhindre vandmætning. Vandet skal også kunne løbe væk under pladerne. Det sikres ved at lægge pladerne på et underlag af grus med en tykkelse på ca. 50 mm. Terrassepladerne bankes let ned på dette med en hvid gummihammer. Hvis naturstenspladerne lægges på beton, opnås den samme "dræningseffekt" ved hjælp af en drænmåtte.
Selv med natursten, som anses for at have en begrænset frostbestandighed, kan man i øvrigt minimere risikoen for brud ved at lægge dem korrekt.
Trin 3: Omhyggelig brug af vejsalt
Forskellige typer natursten og tø-salt tåler hinanden forskelligt . Basalt, granit og andre hårde sten er generelt modstandsdygtige over for afisningssalt. Naturstensplader af blødere sten, som f.eks. sandsten eller kalksten, absorberer mere vand. Saltvand finder derfor også lettere vej ind i stenen. Når vandet fordamper, forbliver saltet i naturstenen og kan under visse omstændigheder beskadige terrassepladerne på grund af krystalliseringstryk. Så vær på den sikre side og brug effektive alternativer som grus, sand eller granulat.
Vores tip: Imprægnering beskytter overfladen mod pletter, som f.eks. kan forårsages af bladrester eller mos.
Så der har du det: Ved at følge nogle få tips kan du nemt gøre din naturstensterrasse vintersikker.
Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke den viden, som en certificeret naturstensmontør har.