Sav XL: En rundsav til blokke bruges til at bearbejde massiv natursten

Skæring af natursten

Instruktioner: Skæring af naturstensfliser og terrasseplader

Sav XL: En rundsav til blokke bruges til at bearbejde massiv natursten

Fra rå blok til flise og plade

Den er skabt over lang tid, er manifesteret jordhistorie og udstråler kraftfuld ro: Natursten. Dette naturlige byggemateriale er blevet udvundet fra stenbrud over hele verden i tusindvis af år. Men vejen fra en massiv stenblok, der vejer flere tons, til praktiske naturstensfliser eller -plader involverer en central proces: opskæring af naturstenen. Vi viser dig, hvordan gør-det-selv-entusiaster kan skære en lang række natursten, f.eks. skiferplader eller skiferfliser, og hvordan store rå stenblokke kan omdannes til standardformater for fliser og plader ved hjælp af store save.

Natursten - et materiale til savning

Natursten kan skæres præcist ved hjælp af en laser eller en måleskala
Skal man bare knække natursten? Det naturligt dyrkede materiale skal saves

Kan alle fliser skæres efter samme princip? Ikke helt: I modsætning til fliser af keramiske fliser, som består af et bærelag af brændt ler og en overfladedekoration, er natursten "vokset" i ét stykke. Derfor er det ikke nok at ridse overfladen og bryde igennem stenen. I stedet skal det robuste materiale, uanset om det er marmor, travertin, sandsten eller granit, skæres helt igennem på samme måde som træ.

DIY: Skær selv i natursten med Flex and Co.

Takket være diamantklingernes hårdhed er det muligt at save rent og præcist
Takket være diamantklingernes hårdhed er det muligt at save rent og præcist

De fliser eller plader, du ønsker, er klar, lægningsmønsteret er valgt, og et eller andet format skal skæres til, så det passer til rummets størrelse? Fodlisterne har ikke den rigtige størrelse, eller du vil bare gerne omarbejde en plade eller flise? Hvilke muligheder har bygherrer og privatpersoner nu for at skære i natursten? Et skæremateriale, der typisk bruges til at skære i hårde og tykke materialer, er diamant. Takket være sin uovertrufne hårdhed er diamantklinger ideelle til at skære i alle typer natursten og få dem i den rigtige form - selv skæring af ekstremt hårde granitfliser er ikke noget problem.

At skære i granit - er det muligt?

Det er ikke svært at skære i natursten selv!
Det er ikke svært at skære i natursten selv!

Uanset om du vil skære i hårde sten som granitfliser, granitplader eller blødere sten som travertinfliser, skiferfliser, marmorfliser og blød sandsten: Diamant skærer i alle natursten, så selv hård granit er ikke noget problem! Med en fin diamantskæreskive kan du sikre, at stenene ikke flosser i kanterne. Det giver rent savede hjørner og kanter, som ikke bare fremhæver udseendet af den natursten, der lægges, men som også er skåret, så de passer perfekt.

Vådt skærebord eller vinkelsliber?

Vådskærebordet har den fordel, at vandstrålen binder snavs og hvirvlende støv under skæreprocessen med en diamantskive. Desuden er snittene generelt mere lige og præcise. Marmor, travertin og andre materialer kan derfor skæres så præcist som muligt. Dette værktøj er særligt velegnet til mindre erfarne håndværkere sammenlignet med Flex (vinkelsliber), som bruges i frihånd.

I øvrigt: Da de færreste husejere ejer et skærebord, kan skæreværktøjet også lejes i et byggemarked eller hos en professionel udlejer mod betaling.

Tips til at skære med et vådt skærebord

En infrarød laser angiver den nøjagtige kantlængde under skæring
Natursten kan skæres præcist ved hjælp af en laser eller en måleskala
  1. Det første trin er at fylde bakken under rullevognen, som fliserne eller pladerne senere skal lægges på, med rent vand. Vandpumpen skal være helt nedsænket.
  2. For at få et rent snit er det vigtigt at justere og fastgøre fræseren efter behov.
  3. For at sikre præcis skæring har nogle enheder en måleskala til at måle den nøjagtige kantlængde samt en infrarød laser, der angiver skærekanten.

Vigtigt: Sikkerhed først! Når du skærer i natursten, skal du sørge for at bære passende beskyttelsestøj (sko med ståltåkappe, handsker), støjbeskyttelse til ørerne og sikkerhedsbriller. En støvmaske beskytter mod mulig støvdannelse, når du skærer i natursten.

Sådan skærer du i natursten

Det er nemt at skære dine egne fliser eller plader af natursten: Vi viser det i videoen!

Vinkelsliber til trin og kanter

En stenplade saves til med en vinkelskærer
Lige kanter kan nemt bearbejdes og afrundes med en vinkelskærer

Da man kun kan skære lige kanter med et vådskærebord, kommer vinkelsliberen ind i billedet til de afrundede kanter på tromlet travertin. Især travertin og kalksten kan bearbejdes meget godt med dette skæreinstrument. Med lidt håndelag kan kanterne også formes og afrundes manuelt med en vinkelsliber.

Tip: Når du bestiller natursten, skal du sørge for at tage højde for ca. 10-15% afskæringer, da dette ofte undervurderes.

Vil du forme fodpanelerne på væggen for at skabe en passende fordybning til en stikkontakt? Intet problem: Der findes specielle redskaber til Flex (kan lånes i byggemarkeder eller hos en udlejer), som kan bruges til at skære fliserne til, så de passer nøjagtigt.

Fra stort til småt: natursten og save i XL-format

En båndsav skærer en rå stenblok i såkaldte "skiver"
En båndsav skærer en rå stenblok i såkaldte "skiver"

Det er svært at tro ved første øjekast: I stenbrud over hele verden brydes og bearbejdes enorme stenblokke ved hjælp af såkaldte rammesave (en ramme med parallelle savklinger). Vores billede viser, hvordan det ser ud på stedet, og hvilke dimensioner sådan en sav har. Der skæres hovedsageligt såkaldte trancher af de rå blokke. Ud fra disse bruges cirkulære bloksave (cirkulære savklinger med en diameter på op til 4 meter) til at lave forskellige ting, f.eks. skulpturer og gravsten.

Stenhuggere skærer en lang række skræddersyede produkter ud af det, der kaldes "plader uden mål" (disse plader er 2 til 4 cm tykke og måler 1-1,5 x 2-3 m): Ud over fliser og plader er det også muligt at lave vindueskarme og hele trin.

Alle tekniske oplysninger i denne artikel er uforpligtende og erstatter ikke ekspertisen hos en certificeret naturstensmontør.

Sidst opdateret:11-12-2024
Foto af medarbejderen Myriam Schmöe
Forfatter:
Myriam Schmöe
har skrevet mange tekster for stonenaturelle. Hun rejser til boligmesser og har overblik over de nyeste trends inden for boligområdet.