Rigsdagen i Berlin med en facade lavet af Deutmannsdorf-sandsten

Deutmannsdorf-sandsten: Zbylutów

Stærk sten fra Schlesien

Rigsdagen i Berlin med en facade lavet af Deutmannsdorf-sandsten

Deutmannsdorf-sandsten - tysk?

Hvorfor har Deutmannsdorf-sandsten et tysk navn, når den kommer fra Polen? Hvis man ser på historien om naturstenens oprindelsesområde, finder man ud af, at Löwenberg-distriktet i Nedre Schlesien var en del af det tyske territorium indtil 1945. Distriktet blev først dannet i 1874 af de tre landsbysamfund Deutmannsdorf, Hartliebsdorf og Lauterseiffen. Da det overgik til polsk ejerskab efter Anden Verdenskrig, blev navnet officielt ændret til Zbylutów. I princippet findes Deutmannsdorf-sandsten ikke længere!

Schlesien, et paradis for sandsten

Øvre Schlesien siges at være det mest frugtbare sandstensleje i Europa. Deutmannsdorf-sandsten er derfor af enestående kvalitet. Det er en mellem- til grovkornet variant. Sandsten er en sedimentær bjergart. Det betyder, at mere eller mindre afrundede kvartskorn er indlejret i enten ler, kvarts eller jernhydroxid. Sandstenen størkner gennem afvanding af blandingen. Andelen af kvarts spiller en afgørende rolle her: Jo højere den er, desto hårdere er naturstenen. Omvendt, jo mere ler blandingen indeholder, jo blødere bliver sandstenen. Med et kvartsindhold på 91,6 % er Deutmannsdorf-sandsten meget hård og vejrbestandig - perfekt til udendørs brug! Ud over Deutmannsdorf-sandsten brydes der også Warthauer-, Wünschelburger-, Rackwitzer-, Bunzlauer-, Hockenauer-, Skala- og Sirkwitzer-sandsten i Schlesien.

Deutmannsdorf-sandsten over hele verden

På grund af sin robusthed er natursten fra Schlesien et populært byggemateriale, selv uden for Polens grænser. Nogle vigtige bygninger og prestigefyldte strukturer blev bygget af den. I Polen blev f.eks. det europæiske universitet i Gniezno og selv den polske præsidents sæde i Warszawa, guvernørpaladset, bygget af Deutmannsdorf-sandsten. Der er også velkendte eksempler i Tyskland: Ud over kongreshallen i Lübeck er selv Brandenburger Tor (som måtte haste-renoveres på grund af miljøskader forårsaget af bilernes udstødningsgasser) og Rigsdagen udsmykket med sandsten fra Schlesien.

Populært byggemateriale

Som du kan se, er der stor efterspørgsel på Deutmannsdorf-sandsten. Det skyldes bl.a. dens fascinerende gullige til brunlige farve, som er meget forskelligartet. Naturstenen er derfor ikke kun et attraktivt designværktøj i moderne havedesign. Og det afspejler den anden faktor: dens alsidige anvendelse. Deutmannsdorf-sandsten er velegnet som bygge-, slibe- og dekorationsmateriale. Anvendelsesområderne omfatter trin, brolægning og kantsten samt gulvplader. Den varme farve er især populær blandt fans af middelhavsstilen. Man bør dog altid tage højde for sandstenens frostbestandighed, når man designer det udvendige: Ikke alle sorter er egnede til at lægge på terrassen. For at gøre det nemmere tilbyder vi kun frostsikre sandstensplader, så du kan være sikker på, at din terrasse overlever vinteren!

[Forsidefoto: "Berlin Reichstag CP" af Cezary Piwowarski under "CC-licens" ]

Hænder på tastaturet, briller og en kop kaffe ved siden af
Forfatter:
Unser Redaktionsteam
Information, inspiration og praktiske tips: Spændende tekster med masser af ekspertise om emnet fliser og attraktive forslag til god indretning fra stonenaturellen.