Jura-kalksten
Så elegant som marmor
Blide nuancer fra grå til intens brun-beige, blandet med fine strukturer - Jura-kalksten er en natursten med en særlig harmonisk helhedsvirkning. Den marmorlignende kalksten brydes i det bayerske Altmühltal. Hvor hvide stenbrud præger landskabet, strakte et tropisk hav sig ud for omkring 180 millioner år siden i den hvide jura-periode - her blev der dannet forskellige typer af kalksten, som f.eks. muslingekalksten og Jurakalksten. Dens autentiske udseende, smukke farve og fossile indeslutninger har gjort den til en af de mest fremtrædende natursten - de fleste mennesker har hørt udtrykket Jura-kalksten eller den synonyme tilsvarende Jura-marmor.
Unikt: fossile indeslutninger
Jura-kalksten har mange facetter og viser forskellige smukke nuancer - der er grundfarver i cremehvid, i blågrå og i bløde til intense beige toner. De forskellige farver i Jura-kalksten er forbundet med lag og brydningszoner. Det gælder også for de typiske fossile indeslutninger, der findes i denne natursten. De forskellige farver og indeslutninger i Jura-kalksten afspejles i de til tider fantasifulde handelsnavne. For eksempel står navnet "Jura kalksten ild" for en beige sortering med intense rødbrune områder, som kan spores tilbage til jernoxidkomponenter. "Jura kalksten grå" er navnet på en gråblå sort. Den mest kendte sort er Jura gul med farveforløb fra beigegul til okker og interessante fossile indeslutninger med brunlige nuancer.
Jura-kalksten: Dannelse i Franconian Jura
Et lavvandet, tropisk hav i det sydlige Tyskland i den hvide jura-periode var "fødestedet" for jura-kalksten. Over en periode på 20 millioner år blev kalkholdige komponenter aflejret og komprimeret til fast kalksten. Fossiler fra datidens dyre- og planteverden, såsom snegle, muslinger, ammonitter og koraller, blev også inkluderet og kan i dag findes som fascinerende indeslutninger i jurakalken. Endnu flere forsteninger fra trias-perioden findes i skalkalkstenen, en sten, der har fået sit navn på grund af de mange synlige skaller.
Jura-marmor - kalksten eller marmor?
Forresten: Jura-kalksten kan poleres på grund af dens tæthed - og det er derfor, den har fået navnet Jura-marmor. Fra et petrologisk synspunkt er det dog forkert - fossilerne beviser, at det er en finkornet kalksten. Der brydes også andre kendte kalksten i Altmühltal: Solnhofen-kalksten og Dietfurt-dolomit.
Brydning og brug af Jura-kalksten
Mellem Kipfenberg, Eichstätt, Weißenburg og Treuchtlingen findes Jura-kalksten i en brydningshøjde på 25 meter. Grus produceres af den resterende sten fra stenbruddet. De smukke store blokke af Jura-kalksten bruges af stenhuggere til massive værker som springvand, kordesign og balustrader. Naturstenen fra Jura bruges også i industrien og til landskabspleje. Naturligvis forarbejdes Altmühltal Jura-kalksten også til kalkstensfliser og kalkstensplader og pynter på facader.
Kalksten fra Jura - en natursten med en historie
Forresten: Jura-kalksten var allerede populær i middelalderen - naturstenen findes i stigende grad i slotte og middelalderlige hellige bygninger. Her blev kalkstenen ofte ridset af stenhuggere - denne overfladebehandling resulterede i den typiske lineære struktur, som ofte kan ses i historiske bygninger.
Smukt interiør med kalkstensfliser
Gulvbelægninger af natursten og keramiske fliser i beige farver har et varmt og elegant udseende og er derfor meget populære. Ud over travertin med sin brede vifte af beige farvetoner imponerer kalksten også med sin lyse og intense beige farve. Ådring og aftegninger bidrager også til den smukke effekt af disse natursten. Kalkstensfliserne Cleopatra Light i vores sortiment imponerer med deres cremefarvede, homogene helhedsvirkning, mens kalkstensfliserne Royal Beige har skylignende strukturer sammen med den lyse beige tone. Naturlig udstråling og eksklusiv flair - kalkstensfliser passer vidunderligt til klassisk eller moderne indretningsstil.