Obernkirchen-sandsten
En nordtysk natursten går verden rundt
Lidt som solen bag en let tilsløret morgenhimmel om efteråret - sådan ser Obernkirchen-sandsten ud ved første øjekast. Den grågule eller hvidgule grundfarve med enkelte hvide aftegninger skaber tilsammen en meget harmonisk effekt. Denne sandsten stammer fra Nordtyskland og er blevet brugt i mange historiske og offentlige bygninger rundt om i verden siden middelalderen. Find ud af, hvad der gør denne natursten så speciel, hvor den normalt bruges og andre praktiske tips her.
Hård struktur - mange anvendelsesmuligheder
Ud over de ret bløde farver er den enestående egenskab ved denne finkornede kvartssandsten dens holdbarhed og vejrbestandighed. Det høje kvartsindhold gør dette muligt. Derfor bruges Obernkirchen-sandsten ikke kun indendørs som sandstensfliser eller udendørs på terrasser. På grund af sin holdbarhed er den velegnet som såkaldt "vandbygningssten" og bruges til konstruktion af skibskanaler. Mange bygninger rundt om i verden er blevet designet helt eller delvist med disse sandstensplader: Ud over kollegiekirken i Obernkirchen er det katedralen i Köln og Aachen, Rosenborg Slot i København og endda dele af Det Hvide Hus i Washington D.C.
Forskellige stenhuggerarbejder, f.eks. gravsten eller skulpturer, er også lavet af Obernkirchen-sandsten.
Oprindelse og udbredelse
Som navnet antyder, kommer denne sandsten fra Obernkirchen (Schaumburg-distriktet), eller mere præcist: sandstensbruddene mellem byerne Obernkirchen og Stadthagen i Bückeberge-bjergene. På grund af den tætte, lukkede stenforekomst er udvinding i store blokke mulig. I den nordlige del af udvindingsområdet går forekomsten over i Liekweg-sandstensbruddene.
Fakta om geologi
Hvad gør Obernkirchen-sandsten så speciel? Denne natursten, som også er kendt som Bückeberg-sandsten og Bremen-sten, har et kvartsindhold på 99 %, hvilket gør den meget hård. Stenen er en af de såkaldte Wealden-sandsten, en sandstensforekomst i det nordvestlige Tyskland, som blev dannet for omkring 145 millioner år siden. Der findes ofte fossiler i de lagdelte klippesekvenser, som f.eks. resterne af en dinosaur, der blev fundet i et stenbrud i Obernkirchen i 2007.
Favorit-sandsten
Eksperter har fastslået, at der er blevet brudt sandsten i Obernkirchen siden det 15. århundrede. De første beviser går tilbage til 1485, og siden det 16. århundrede er der dokumenteret leverancer af Obernkirchen-sandsten til andre europæiske lande og til udlandet.
I dag fås Obernkirchner i mange forskellige overfladebehandlinger. Producenten skelner mellem maskinel bearbejdning, f.eks. slebet, sandblæst eller naturligt spaltet.
Alternativer til Obernkirchen-sandsten
Hvis du kan lide den gullige tone i Obernkirchen-sandsten, er Yellow Mint-sandstenspladerne måske også noget for dig. Med deres naturligt spaltede overflade ser de charmerende og originale ud. Det romerske lægningsmønster fremkalder et strejf af middelhavsflair på terrassen. Hvis du især kan lide den grå tone i Obernkirchener-sandsten, bør du se nærmere på Kandla Grey-sandsten. I en homogen, trendy grå farve forskønner den udendørsområdet og passer særligt godt til et klassisk eller mere moderne terrassedesign.
Elsker du rige, røde toner? Så har vi den røde Modak-sandsten. Disse sandstensplader har også en spaltet overflade og inspirerer med sarte, stærke og bordeauxfarvede toner.
Har du lyst til sandsten? Klik dig gennem vores sortiment!
Forsidebillede: © elen31/ Fotolia.com.