Alt hvad du behøver at vide om granitfliser

Det er ikke for ingenting, at "at bide i granit" er et velkendt ordsprog. Granit står for robusthed, holdbarhed og lang levetid!

Men hvilken slags natursten er det, der tilskrives sådanne egenskaber? Hvad gør granit til noget særligt, og hvad kan man bruge denne natursten til?

Vi giver vigtige oplysninger og svar på centrale spørgsmål om ægte granitfliser og fliser i granitlook i følgende artikel.

De 10 vigtigste spørgsmål om granitfliser besvares i denne artikel:

  1. Hvad er de bedste egenskaber ved granitfliser?
  2. Hvilke farver findes granitfliser i?
  3. Hvad kendetegner fliser i granitlook?
  4. Hvordan plejer og rengør jeg granitfliser?
  5. Hvordan lægger jeg granitfliser?
  6. Granitfliser og gulvvarme?
  7. Hvilke formater findes der til granitfliser?
  8. Hvilke boligstile passer granitfliser til?
  9. Er granit også til udendørs brug?
  10. Hvilke alternativer er der til granitfliser?
Grå granitfliser med mørke og lyse årer og to hvide dekorative vaser
Typisk for granitfliser: det plettede korn, også kendt som "salt- og peberkorn"

Hvad er de bedste egenskaber ved granitfliser?

1. Hårdhed og modstandsdygtighed

Hårdhed er granittens kendetegn. Det går hånd i hånd med den hårde stens store modstandsdygtighed. Tunge belastninger, ridser og lignende er normalt ikke et problem med granitfliser. keramiske fliser med granitlook er også særligt hårdt og modstandsdygtigt takket være den ekstremt robuste struktur.

2. Nem rengøring og pleje

Selv uforgængelige granitfliser har godt af lidt pleje i ny og næ. Klart vand eller et kommercielt tilgængeligt rengøringsmiddel er normalt tilstrækkeligt. Fine stenfliser med granitlook er også meget nemme at pleje: Også her er vand og et almindeligt rengøringsmiddel nok til at holde gulvet i god stand.

3. Attraktivt udseende

Et meget typisk træk ved granit er det såkaldte "peber-salt-korn". Stenstrukturen ser "kornet" ud, men er alligevel homogen på grund af den jævne fordeling af mineraler. Mineraler som feldspat eller glimmer skaber en let glitrende effekt på naturstensfliserne, afhængigt af lysforholdene.

Hvilke farver fås granitfliser i?

Ganske farverige: Granitflisernes farvespektrum spænder fra lysegrå til beige, gul, rød, blå og endda sort. Miljøpåvirkninger, krystallisering af stenen og stenens mineralindhold er ansvarlige for farven.

Sort granit

Afhængigt af overfladefinishen kan sorter som Nero Assoluto og Nero Angola granitfliser have en dyb sort farve. Sort granit var tidligere meget populær, men er ikke længere så udbredt.

Granit med en brun farve

Den samlede effekt af Shivakashi-granit fra Indien er varm og venlig. Dens farveskala strækker sig fra en cremet beige til en lysegul tone, og derfor kaldes den ofte "elfenbensbrun".

Granit med en blå eller pink grundfarve

Et sortgråt peber-saltkorn på en lyserød baggrund er ansvarlig for den overordnede effekt af Rosa Beta-granit. En mørkeblå farve og funklende indeslutninger udgør den samlede effekt af Blue Pearl-granitten.

Hvide og andre lyse granitfliser

Hvide granitfliser eller granitfliser i beige udstråler også en særlig flair med deres lyse toner. Med en gråhvid grundtone og brombærfarvede, nogle gange grønne pletter, ser de lyse Kashmir White-granitfliser fra Indien eksklusive og stilfulde ud.

Hvad kendetegner fliser med granitlook?

Fliser med steneffekt er på sporet af naturprodukter. Visuelt gør de tekniske fremskridt mere og mere muligt, især i sektoren for keramiske fliser. Fliser i keramiske fliser spiller en hovedrolle her og gengiver autentisk ethvert naturstenslook - inklusive granitlooket.

Fliser i keramiske fliser med granitlook er nu på ingen måde ringere end den naturlige original: autentiske stenmarkeringer, naturlig farve og en behagelig overfladefornemmelse gør fliser i granitlook til et fremragende valg.

Bonus: Fliser i keramiske fliser er kendt for at være nemme at vedligeholde og rengøre. Vil du selv lægge fliserne? Det er heller ikke noget problem med fliser i keramiske fliser med granitlook, da de kan lægges hurtigt selv af erfarne hobbyhåndværkere takket være deres målnøjagtighed og lave vægt.

Hvordan plejer og rengør jeg granitfliser?

Mørke pletter eller misfarvning - selv granitgulvfliser kan nogle gange have et lille uheld. Der findes dog et særligt rengøringsmiddel til de fleste pletter fra de relevante firmaer (f.eks. Lithofin) til næsten alle pletter.

Vores artikel i magasinet indeholder plejeanvisninger, og vi præsenterer typiske pletter, mulige årsager og løsninger.

Fliser i granitlook er særligt nemme at pleje: Med rent vand og et hvilket som helst rengøringsmiddel, der findes på markedet, vil dit gulv i granitlook altid forblive smukt og velholdt. Takket være deres minimale vandabsorption er fliser af keramiske fliser vidunderligt nemme at pleje.

Lægning af granitfliser: Hvordan og hvor?

Det er slet ikke svært at lægge granitfliser! Granitfliser er generelt formstabile (tykkelse 7-12 mm), afvigelse i flisetykkelse på ca. 1 mm) og lægges ved hjælp af tyndbedsmetoden. Mørtlens klæbeevne er her ca. 5 mm. Få mere at vide om lægning af granitfliser her!

Spekulerer du på, om granit er en egnet natursten til brug i badeværelset og brusebadet, køkkenet eller indgangspartiet? Du kan roligt slappe af: Takket være sin robusthed og modstandsdygtighed kan granitfliser lægges overalt indendørs uden tøven.

Kvinde renser Granit Mundos grå terrasse
Granit er let at rengøre, men skal stadig fejes af og til.

Kombination med gulvvarme

Ud over hårdhed og modstandsdygtighed har granitfliser også en anden topegenskab: Som med alle natursten har granitfliser også fremragende varmelednings- og varmelagringsegenskaber. Ideelle betingelser for at kombinere granitfliser med gulvvarme.

Læs mere om gulvvarme og natursten i vores magasin .

Kan jeg bruge granitfliser til trappedesign?

Kort sagt: selvfølgelig kan du det. Granittrapper kan designes ved hjælp af forskellige konstruktioner.

Hvilke formater og lægningsmønstre findes der for granitfliser?

Granitfliser fås i mange forskellige fliseformater, afhængigt af forhandler og type. Ud over kvadratiske 60x60 granitfliser er rektangulære 30x60 granitfliser også populære. Mindre kvadratiske formater for granitfliser op til 30x30 er nu mindre populære. Storformat granitfliser i 120x60 er særligt populære sammen med keramiske fliser.

Afhængigt af format og smag kan lægningsmønstre bruges til at skabe meget forskellige accenter: Lægning med krydsfuge blev længe betragtet som gammeldags, men er nu på mode igen. Lægning i et forskudt mønster kan bringe lidt mere organiseret bevægelse til gulvet.

Design: Hvilken boligstil passer til den?

En natursten med en meget livlig stenstruktur og tekstur som granit passer rigtig godt til en minimalistisk, moderne boligstil. Det er dog din egen personlige smag, der bestemmer, hvilken boligstil du kombinerer ægte granitfliser af natursten eller fliser med granitlook af keramiske fliser med.

Hvor kommer granitfliserne fra?

Når man køber granitfliser, melder spørgsmålet sig også: Hvor kommer granit egentlig fra? Granit findes over hele verden. Der er endda forekomster i Tyskland, f.eks. i Schwarzwald, Odenwald, Lausitz og Fichtelgebirge.

På europæisk plan findes der granit i Frankrig (Mont Blanc-alpeområdet), Polen (Kæmpebjergene) og Italien.

På den internationale scene er Egypten, Kina og Indien (f.eks. Juparana granitfliser) i front, når det gælder granitfliser.

Granitplader: Robust skønhed til udendørs brug!

Hvis dit hjerte banker for granit i særdeleshed, og granitfliser ikke er nok til din indretning, har vi gode nyheder: Denne sten gør også en god figur udendørs, da frost, vind og vejr generelt ikke er noget problem for den.

Oplev alle granitpladerne i vores sortiment nu.

Hvilke alternativer er der til granitfliser?

Du vil ikke selv have granitfliser, men leder efter en granitlignende sten, der ligner i udseende og egenskaber?

Kvartsit er f.eks. også en hård sten og er lige så robust og slidstærk. Nogle har også et ekstravagant metallisk skær, som f.eks. fliserne i Deoli Green-kvartsit.